Λιμοντσέλο με μια ματιά:
Παραδοσιακό ποτό του Sorrento (κοντά στην ακτή Amalfi) και της Liguria.
(Στην περιοχή του Μπάρι το λένε και «Limoncino»)
Διάρκεια παρασκευής του Limoncello: 80 Ημέρες
Λίγα μυστικά ακόμα
- 1 μπουκάλι (750 ml), καθαρό οινόπνευμα (95% οινόπνευμα 190 proof)
- 1 μπουκάλι (750 ml ) vodka (40% οινόπνευμα 80 Proof)
- 15 μεγάλα χοντρόφλουδα, λαμπερά κίτρινα λεμόνια, (αν είναι δυνατόν χωρίς σημάδια ή στίγματα).
- 750 ml (περίπου 3 κούπες) εμφιαλωμένο νερό, (ή απεσταγμένο)
- 4 κούπες αγνή, καθαρή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
- Εργαλεία
- Ένα πολύ καθαρό και αποστειρωμένο γυάλινο σκεύος, (4.5 λίτρων), με καπάκι που να κλείνει αεροστεγώς.
- Αρκετή ποσότητα χάρτινων φίλτρων του σουρωτού καφέ, (τα μισά σε μέγεθος Νο. 2 και τά άλλα μισά Νο. 4. Τα νούμερα «2» και «4», δείχνουν την πυκνότητα του φίλτρου. π. χ. το φίλτρο Νο. 2 είναι πιο πυκνό από το φίλτρο Νο. 4)
- 22 καθαρά, 100 ml. μπουκάλια που να κλείνουν καλά αεροστεγώς. (Τα πιο κατάλληλα είναι κάτι μικτά γυάλινα μπουκάλια που κλείνουν από πάνω με ένα πορσελάνινο πώμα που στο μέρος όπου κλείνει με το μπουκάλι έχει ένα λαστιχένιο δακτύλιο).
- Ένα μεγάλο γυάλινο βάζο (4.5 λίτρων) για την μετάγγιση.
- Μία γυάλινη μεζούρα, σε μετρικό σύστημα
- Δύο σουρωτήρια για καφέ φίλτρου
- Δύο χωνιά με στόμιο μία ίντσα, (στο ένα θα χρησιμοποιηθούν τα μεγάλα χάρτινα φίλτρα του καφέ και το άλλο για τα μικρά φίλτρα.
Το Limoncello σερβίρεται κατ’ ευθείαν από το ψυγείο.
Το Λικέρ αυτό όσο πιο πολύ χρόνο παραμένει στο μπουκάλι, τόσο πιο καλό γίνεται.
Εάν θέλετε το ποτό σας να είναι πιο παχύρρευστο μπορείτε να προσθέσετε 1-2 φλιτζάνια ζάχαρη παραπάνω.