κουραμπιέδες αμυγδάλου παραδοσιακής συνταγής Λευκάδος |
Η συνταγή για τους κουραμπιέδες προέρχεται απο το τετράδιο με τις συνταγές της μάνας μου.
Το τετράδιο αυτό είναι εκείνο που έφερε από το πατρικό της μαζί με τα υπόλοιπα προικιά της όταν παντρεύτηκε το πατέρα μου το 1968.
Είναι οι συνταγές που έφτιαχνε και η μάνα της και γιαγιά μου Ακριβούλα Δαμιανή.
ΣΥΝΤΑΓΉ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΓΙΑ 50 ΤΕΜΑΧΙΑ
Υλικά
3 ποτήρια του νερού βούτυρο αιγοπρόβειο [ανάμικτο: κατσικίσιο πρόβειο]
1 αυγό
2 ποτήρια του ούζου-σφηνάκι- ούζο
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 ποτήρι του κρασιού αλισίβα
[σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ένα ποτήρι του νερού νερό και δυο κουταλιές σούπας στάχτη κοσκινισμένη με ένα σουρωτήρι για να μην έχει καρβουνάκια ,τη βράζουμε για δυο λεπτά από τη βράση, αφήνουμε να κρυώσει τη σουρώνουμε και παίρνουμε τη ποσότητα που χρειαζόμαστε]
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
[παλιά δεν είχαν μπέικιν πάουντερ και βάζανε μόνο σόδα και αλισίβα ]
1 1/2 ποτήρι νερού αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομένα
1 1/2 κιλό αλεύρι άχνη-μαλακό για όλες τις χρήσεις-
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες -σε κρυσταλική μορφή-
3 ποτήρια νερού βούτυρο
6-7 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Σπάμε τα αμύγδαλα, βράζουμε την ψύχα ολόκληρη ίσα ίσα για να μαλακώσει και να τα ξεφλουδίσουμε, τη λευκή ψυχα ολόκληρη τη βάζουμε με λαδόχαρτο στο φούρνο και τη καβουρδίζουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160β. για 15 λεπτά.
Όταν ετοιμάσουμε τα αμύγδαλα τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε ζάχαρη και βούτυρο να ασπρίσει να αφρατέψει το μίγμα στο δυνατό του μίξερ σε 15 λεπτά ή στο χέρι σε ένα μισάωρο.
Ρίχνουμε στο μίγμα το αυγό τις βανίλιες και όλα τα υλικά σιγά σιγά ανακατώνοντας
το ζυμάρι που δημιουργείται, δεν το παραζυμώνουμε, θέλουμε να είναι ευκολοδούλευτο ούτε πολύ ρευστό ούτε ξερό.
Δημιουργούμε μισοφέγγαρα ή στρογγυλούς κουραμπιέδες και τους
τους τοποθετούμε σε ταψί λαδόχαρτο πολύ αραιά γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο -160 κελσίου- για μισή ώρα περίπου
μέχρι να πάρουνε ελαφρό ρόδινο χρώμα
Για να κρυώσουν τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας απλωτούς.
Όταν κρυώσουν βάζουμε σε ένα λεκανάκι την ζάχαρη άχνη και τους κυλάμε έναν έναν μέσα
τέλος κοσκινίζουμε λίγη άχνη στη στίβα τους στη πιατέλα.
[Αν τους κάνουμε ζεστούς λασπώνουν απο κάτω λόγω των υδρατμών].
Διατηρούνται οι κουραμπιέδες και είκοσι μέρες -όλες τις γιορτές- ή όσο τέλος πάντων αντέξουν γιατί ποτέ δεν εικοσαρίζουν...!