Όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν την οδό της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποζημιωθούν για καταστροφές που υπέστησαν εξαιτίας κακοτεχνιών στους δρόμους, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Δήμοι έχουν πληρώσει 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε οδηγούς.
Οι πολίτες σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών, στρέφονται με αγωγές, κυρίως κατά των Δήμων ή του Δημοσίου που έχουν και την κύρια ευθύνη για την συντήρηση των δρόμων. Από την άλλη πλευρά τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια επιδικάζουν στους παθόντες μεγάλα χρηματικά ποσά που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.
Από την πλευρά των δικαστών αναφέρεται ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν κυρίως λακκούβες στους δρόμους και λιγότερο θανατηφόρα ατυχήματα. Από την πλευρά των δήμων σύμφωνα με τον ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) αναφέρεται ότι αν τα ποσά των αποζημιώσεων διατίθενται για αναβάθμιση των δρόμων θα υπήρχε πολύ σημαντικό και ποιοτικό έργο και οι λακκούβες θα καλύπτονταν.
Το Newsit σας παρουσιάζει μια σειρά ενεργειών που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας πάθει ζημιά από λακκούβα ή από άλλη οδική κακοτεχνία:
|
Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση κακοτεχνιών στους δρόμους είναι πολλά και ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση λέει στο Νewsit ο Γιώργος Παπαδήμου, ειδικός μεταλλειολόγος και γεωλόγος. Η εμφάνιση μιας λακκούβας στο οδόστρωμα οφείλεται συνήθως στη μη καταλληλότητα του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί για βάση η στην μικρότερη ποσότητα πίσσας.
Επίσης μια βλάβη του δικτύου υδροδότησης ή λιμνάζοντα νερά είναι δυνατόν να προκαλέσουν την υποχώρηση της ασφάλτου. Αν ο δρόμος έχει ρωγμές και επιβαρύνεται από βαριά οχήματα, το νερό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο μέγεθος και το βάθος της λακκούβας.
Μεγάλες όμως είναι και οι ζημιές που παρουσιάζονται στα ΙΧ σε σύντομο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον Χρήστο Μούρτο, ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων στο Χολαργό αφού όπως αναφέρει στο Newsit φθείρονται το μπροστινό σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου, τα λάστιχα και τα αμορτισέρ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια οδηγού και των επιβατών.
“Κάθε μήνα δέχομαι περίπου 3 αυτοκίνητα με πρόβλημα στα αμορτισέρ ενώ όταν βρέχει μπορεί να έχω και καθημερινό περιστατικό αφού οι λακκούβες καλύπτονται από νερά και δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές από τους οδηγούς” αναφέρει.
Από το 2003 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 1400 θάνατοι που οφείλονται σε λακκούβες και κακοτεχνίες στους δρόμους ενώ παράλληλα τα δικαστήρια έχουν δώσει μέχρι και ποινές φυλάκισης στους ιθύνοντες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 48χρονου τεχνικού της Ολυμπιακής Μιχάλη Κορρέ, ο οποίος έπεσε νεκρός όταν η μοτοσικλέτα του έπεσε σε λακκούβα που δεν είχε κλείσει καλά το συνεργείο ύδρευσης του δήμου στο Κορωπί. Συγκεκριμένα ο τότε δήμαρχος Πέτρος Παπαγιαννόπουλος και 2 ακόμα υπάλληλοι καταδικάστηκαν σε 4 χρόνια φυλάκιση.
Πηγή: NewsIt (www.newsit.gr) Αναδημοσίευση απο το ΛΕΥΚΑΔΑ ΑΤ www.lefkada-at.gr