ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Από τις δημοσιεύσεις του τύπου ήρθε στο φώς, η δημοπράτηση από τον Δ. Μεγανησίου της «ΜΑΡΙΝΑΣ» στο Βαθύ. Ένα έργο φτιαγμένο με τα χρήματα του ελληνικού λαού και με σκοπό να βοηθήσει την τοπική κοινωνία μέσω των επιπλέον εσόδων του Δήμου, οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση.
Πρόκειται για πολιτική που ακολουθείται σε πολλές κατηγορίες έργων που δίνονται με αποικιοκρατικές συμβάσεις σε ιδιώτες με διάφορες δικαιολογίες, κυρίως της συγχρηματοδότησης ή της αυτοχρηματοδότησης με συμβάσεις παραχώρησης.
Η γέφυρα του Ρίου, κομμάτια εθνικών δρόμων, σχολεία και άλλα κτίρια παραχωρούνται σε ιδιώτες και ο λαός που πλήρωσε για την κατασκευή τους, πληρώνει και για την χρήση τους. Τοπικό παράδειγμα έχουμε με την «ΜΑΡΙΝΑ» της Λευκάδας, το «φιλέτο» του θαλάσσιου τουρισμού στο Ιόνιο, που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την ξεπούλησε στον Κυριακούλη για 40 χρόνια.
Η πολιτική αυτή έφερε πρόσθετα προβλήματα στον λαό και συμβάλει στην σημερινή κρίση που επιδεινώνει ακόμα παραπέρα τα προβλήματα.
Σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση από ιδιώτες η δημοτική αρχή, αναιρεί τις δεσμεύσεις της για εκμετάλλευση της «ΜΑΡΙΝΑΣ» από τον Δήμο και προχωρεί στην δημοπράτηση της με ευτελές ποσό-χάρισμα.
Τα επιχειρήματα του Δημάρχου, που απορρίπτει τις δύο από τις τρείς επιλογές που είχαν, δεν αντέχουν στην κριτική και αποτελούν δικαιολογίες και μόνο. Δεν λέει την αλήθεια αφού πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα λειτουργούν «ΜΑΡΙΝΕΣ». Η επίκληση της τεχνογνωσίας ή την ύπαρξη μάνατζερ είναι επιχείρημα προσχηματικό για να καταλήξει στην «ρεαλιστική» επιλογή της ιδιωτικοποίησης, με αποτέλεσμα ένα αναπτυξιακό δημόσιο έργο να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες.
Η επιλογή αυτή υπαγορεύεται από τους στόχους τόσο του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» όσο και του επερχόμενου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» όπου η Τ.Α. θα εναγκαλιστεί με τους ιδιώτες, όπου η διαπλοκή από την μια και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων από την άλλη θα συνθέτουν ένα τοπίο εκμετάλλευσης, που θα παίρνει και δεν θα δίνει στους κατοίκους. Κανένας ιδιώτης δεν θα προστατέψει το περιβάλλον, δεν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των κατοίκων και των επαγγελματιών του λιμανιού και γι’ αυτό η εκμετάλλευση του εν λόγω έργου από ιδιώτη κάθε άλλο παρά «ανάπτυξη» θα φέρει.
Η Ν.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ του Κ.Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι ανάπτυξη σημαίνει το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δίνει λύσεις σε στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων, να συμβάλει στη συνολική αναβάθμιση της ζωής τους.
Ανάπτυξη, μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό (και από τα κλεμμένα που παρακρατεί το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) για να ολοκληρώσει τα έργα. Να εκμεταλλευτεί τους τοπικούς πόρους που του παρέχει ένα τέτοιο έργο και να παρέχει όσα μπορεί περισσότερα στην τοπική κοινωνία.
ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΛΕΥΚΑΔΟΣ
Λευκάδα 24-1-2010