Πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την απαγόρευση του καπνίσματος -λόγω πλήρους απουσίας διοικητικών αποφάσεων που θα επέτρεπαν να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή- επισήμανε χθες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δηλώνοντας γι' άλλη μια φορά την πρόθεσή της να εισηγηθεί ένα νέο, βελτιωμένο και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο.
Η υπουργός μίλησε για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη νέα αντικαπνιστική εκστρατεία «HELP» της διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Ε.
Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «υπάρχουν πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή. Συνεπώς είμαστε σε μια φάση που τώρα αξιολογούμε ακριβώς πώς μπορούμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο να το βελτιώσουμε και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε».
Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, πρέπει να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του, ενώ τόνισε πως δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ειδικά στους νέους.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σελίδες ολόκληρες νομοθετικών άρθρων και παραγράφων έχουν σχηματίσει ένα συγχυτικό αμυντικό φραγμό γεμάτο εξαιρέσεις, που τελικά μάλλον αναιρούν τον κανόνα του καπνίσματος στους χώρους εστίασης και διασκέδασης».
«Μικροσυμφέροντα»
Πρόσθεσε πως «η δημόσια υγεία, η αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ε.Ε. και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και η οικονομία των ασφαλιστικών μας οργανισμών δοκιμάζονται κατά τρόπο απαράδεκτο από συγκεκριμένα, συντεχνιακού περιεχομένου μικροσυμφέροντα, ενώ ο μέσος πολίτης έχει διατρανώσει την άποψή του ότι διεκδικεί "καθαρό αέρα" σε κάθε χώρο εργασίας, διασκέδασης και μεταφοράς».