Στην 11η κοινή τους συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνικών σχολών, στην πλειοψηφία τους, φέρεται να υιοθετούν τη σχετική πρόταση του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κ. Μουτζούρη, υπό το πρίσμα ότι ο μεγάλος αριθμός των μηχανικών στην Ελλάδα επιτάσσει την αναδιάρθρωση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν συγκεκριμένα: «Οι αναπτυξιακές ανάγκες και ο πολύ μεγάλος αριθμός των μηχανικών στην Ελλάδα, σε ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, απαιτούν τη συνολική αναδιάρθρωση της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα με γενναία στήριξη των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, αναλόγως με τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές».
Παράλληλα, επανέλαβαν το αίτημά τους για την εξομοίωση των 5ετών σπουδών με τίτλο «μάστερ», όπως και την πάγια θέση τους ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ που καταστρατηγεί στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Επιπλέον, πρότειναν «στρατηγικό σχεδιασμό για την κατάστρωση ενιαίου χάρτη για την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα (ανώτατη τεχνική εκπαίδευση, τεχνική μεταλυκειακή, λυκειακή)», ενώ ζήτησαν και τη σύσταση ενιαίας επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σχετικά με θέματα που αφορούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με τη συμμετοχή σε αυτήν και εκπροσώπου του ΤΕΕ.
Παράλληλα, ζήτησαν να περιοριστούν οι μετεγγραφές, που έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη, όπως υποστήριξαν, αύξηση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να «εξορθολογιστεί ο αριθμός των εισαγομένων στα Τμήματα Μηχανικών ανάλογα με τις δυνατότητες των τμημάτων αυτών».
Πηγές: Το Βήμα, Τα Νέα