που έχουν προσφέρει στην Τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας,
τη Δόμνα Σαμίου, την Ελένη Καραϊνδρου και τη Σοφία Καλογεροπούλου.
τίμησε με το μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης
Ήταν μια σεμνή τελετή. Με αυτό τον τρόπο ζουν και εργάζονται στο χώρο του πολιτισμού οι τρεις βραβευθείσες: Ελένη Καραϊνδρου, Δόμνα Σαμίου και Σοφία Καλογεροπούλου.
Μόνο η παρουσία των τριών αυτών γυναικών αρκούσε για να λαμπρύνει τη βραδιά της σεμνής αλλά σημαντικής εκδήλωσης.
Η διάκριση με το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών από το δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη [οργανώθηκε με αφορμή την ημέρα της γυναίκας] τριών γυναικών από το χώρο του πολιτισμού.
Της συνθέτριας Ελένης Καραϊνδρου,
της ερευνήτριας και ερμηνεύτριας της δημοτικής μας παράδοσης Δόμνας Σαμίου
και της Ζωγράφου Σοφίας Καλογεροπούλου.
Η Σοφία Καλογεροπούλου που ζει τον περισσότερο καιρό στον Αλέξανδρο στην ορεινή Λευκάδα βαθιά συγκινημένη και αμήχανη αφιέρωσε το βραβείο της σε τρεις αυτοδίδακτες ελληνίδες ζωγράφους. Στην Έφη Μιχελή, την Έρση Χατζημιχάλη και τη Μαρία Μπόκου.
Μιλώντας ο δήμαρχος Αθηναίων για την Σοφία Kαλογεροπούλου τόνισε:
«Η ζωγράφος Σοφία Καλογεροπούλου μπορεί να ασχολείται με μια ζωγραφική που απορρέει από το παλιό , τις παραδόσεις δηλαδή και την μυθολογία, ανοίγει ωστόσο νέους δρόμους, τόσο στην τέχνη όσο και στο πολιτισμικό τοπίο της χώρας μας. Μια ζωγραφική ναϊφ, γνήσια φυσικά, άδολα λαϊκή, στην οποία η έκρηξη των χρωμάτων και η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – φύσης μας «βγάζει» αυτό που θέλουμε να είμαστε. Μια ζωγραφική άμεση, απαλλαγμένη από στείρους κανόνες, που μιλά κατευθείαν στην ψυχή μας. Η Σοφία Καλογεροπούλου με το δικό της τρόπο αγωνιά να περιγράψει αυτά που κινδυνεύουν να χαθούν: παραδόσεις, φύση, ιστορία. Και με αυτό τον τρόπο τελικά καταφέρνει να τα διασώσει».
Πολλοί ήταν οι φίλοι της Σοφίας, και από την Λευκάδα, που βρέθηκαν κοντά σε αυτή και τον άνδρα της Τάκη Καλογερόπουλο, στην μεγάλη τιμή που της έγινε.Εδώ με φίλους από τη Λευκάδα.