Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ-Ή ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΜΕ




Tο σαββατοκύριακο πήγα στο πατρικό μου στο Βλυχό.
Οι γονείς μου είχαν δώσει λοιπόν τις ελιές που μάζεψαν στο ελαιοτριβείο για να βγάλουν το λάδι.Όταν λοιπόν έκατσα στον ήλιο να λιαστώ κάτω απο τη κληματαριά με το καφέ μου το ραδιοφωνάκι και το βιβλίο μου σαν άλλος κόντε καββαδάς κι εγώ, να κι εμφανιζονται τα παιδιά απο το ελαιοτριβείο με το νέο λάδι.

Πιάσαμε λοιπόν ψιλή κουβέντα για τη μελισσοκομία και κατ' επέκταση για τη γεωργία και την οργάνωση που λείπει απο τους αγρότες μας, ώστε να μη πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης αλλά και να ανεβάζουν την αξία των προιόντων τους και να ρίχνουν τις τιμές των αγορών τους.

Μου έδωσαν λοιπόν την αφορμή να δω λίγο το θέμα αυτό και να μπορέσω να κάνω κάποιες σκέψεις και μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για τέτοιου είδους προσπάθειες που ίσως να βάλει σε σκέψεις και να κινητοποιήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους κι εμπλεκόμενους επαγγελματίες αγρότες και μελισσοκόμους της Λευκάδας.Ώστε να οργανωθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στη δουλειά τους αλλά και να απολαμβάνουν περισσότερα απο τα αγαθά της εργασίας τους και βέβαια αυτά να αποτελούν αξιόλογα έσοδα.

Όλοι όσοι ξέρω ξεκινούν να κάνουν οργάνωση με φορά αντίθετη απο τη χρειά της.
Δηλαδή: καταστατικό συλλόγου αρχαιρεσίες και στο τέλος τσακωμός για το προεδριλίκι και για το ποιος θα πρωτοκαπελώσει τη προσπάθεια για τους δικούς του σκοπούς.

Η οργάνωση ενδιαφέρει για την αποτελεσματικότητα της, άρα για όσα προσφέρει.
Επομένως το τυπικό μέρος αποτελεί το τελευταίο στάδιο ώστε να γίνει η μετάβαση σε μεγαλύτερη- της τοπικής- εμβέλεια.


Η πορεία που είναι με βάση την χρειά-την ανάγκη κατα τη γνώμη μου είναι η εξής΄:

'Ατυπη οργάνωση του ηγετικού πυρήνα που θα συσπειρώσει τα υπόλοιπα μέλη της επαγγελματικής ομάδας.

Ο πυρήνας αυτός γίνεται σαν μια παρέα μεταξύ φίλων συναδέλφων που μπορούν να συνενοούνται και να συνεργάζονται για το κοινό τους όφελος.


Αυτό το όφελος προκύπτει πάντα όπου συμφωνούν να πράττουν οι ενδιαφερόμενοι κάποια πράγματα σε συνενόηση- συντονισμένα ώστε να κερδίζουν στις αγορές τους και στις πωλήσεις τους.

Αυτή είναι μια πάγια τακτική των πολύ έξυπνων και διορατικών ανθρώπων- των ηγετών- δεν είναι για όλους, αλλά όλοι στη συνέχεια μπορούν να συνεισφέρουν και σπεύδουν να το κάνουν.

Είναι σίγουρο πια -μπορούμε να το διαπιστώσουμε σε καθημερινή βάση -ότι ο συντονισμός των προσπαθειών πολλαπλασιάζει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των μερών.

Γιατί γίνεται αυτό;μα επειδή:

1.Όταν αγοράζεις χοντρικώς σου κάνουν καλύτερη τιμή!

2.Επίσης όταν προσφέρεις ομαδικώς έχεις άλλη δύναμη διαμόρφωσης τιμής και διαπραγμάτευσης

3.Οικονομία πόρων
Λύνονται εμπόδια που αντιμετωπίζονται απο τον καθένα χωριστά ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ και σαν έξοδο και σαν σκέψη και σαν οτιδήποτε άλλο που τώρα δεν χρειάζεται να γίνεται επανειλλημένα αλλά μια φορά άπαξ για όλους.
Φοβερή εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που πάνε σε ανάπτυξη των μερών..

επιπλέον
4.τεχνογνωσία
πολλαπλασιάζεται η τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς και άρα η δυνατότητα να είναι κανείς πολλαπλά προετοιμασμένος σε διάφορες περιπτώσεις και τομείς.
Αυξηση γνώσεων των δεξιοτήτων των φίλων των συγγενών των γνωριμιών των εμπειριών και γενικά αυτού που λέμε μονολεκτικά της τεχνογνωσίας




το κύριο ερώτημα εδώ είναι:
Τι ακριβώς προσφέρει η οργάνωση σε προσωπικό επίπεδο;

Το αναμενόμενο: ενδυνάμωση κυρίως οικονομική αλλά και εκπροσώπησης υποστήριξης.


Δεν αθροίζει τις δυνατότητες των μερών απλά - που κι αυτό θα αρκούσε σε πρώτη φάση-, αλλά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες των μερών.




έπειτα το δεύτερο σημαντικό ερώτημα;

πώς επιτυγχάνεται η οργάνωση ;
ώστε να καταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι να το πράξουν απρόσκοπτα και σωστά.
Σε πρώτη φάση κάνουν μια ομάδα φίλων που η εμπιστοσύνη κι ο αλληλοσεβασμός προυποτίθεται ώστε να λειτουργούν ομαδικά απρόσκοπτα και απλά η παρέα μεγαλώνει με νέους φίλους πάντα κατάλληλους για ομαδική εργασία και συνενόηση.
Μετα απο μπόλικα κιλά ψωμί κι αλάτι που λέει και η παροιμία μπορεί η διευρυνμένη ομάδα να γίνει και τυπικά συνεταιρισμός σύλλογος όμιλος ή οτιδήποτε θέλουν.

και τέλος
πως εμπλέκεται η πολιτεία στο θέμα αυτό και τι μπορεί να περιμένει κανείς απο την πολιτεία σαν αρωγή στο εγχείρημα αυτό.
Απο τη στιγμή που υπάρχει οικονομικό στοιχείο απο κοινού εμπλέκεται και η πολιτεία, για να δώσει να πάρει και να διασφαλίσει.Αυτά είναι θέματα λογιστών δικηγόρων και λοιπά.
Όμως εγω προτείνων να εμπλακεί η πολιτεία στο μικρότερο δυνατό βαθμό μέχρι να γίνει η παρέα ομάδα και η ομάδα δυνατή και λειτουργική. Τότε προκύπτει το κυριώτερο μέρος ενός συνεταιρισμού η δική του διακίνηση των προιόντων του απο κοινού.

Τι πιο εύκολο απο το να κάνει κανείς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που να εξυπηρετεί όλους τους επαγγελματίες που συνεργάζονται και λειτουργεί με μέρος των διαφυγόντων λόγω εκμετάλλευσης κερδών;

Αλλά εδώ το προ'ι'όν πρέπει να ξεχωρίσει απο το σωρό αν δε θέλει να μπεί στον ισοπεδοτικό χορό της φθηνότερης τιμής που είναι η περιοχή απόλυτης κυριαρχίας των βιομηχανιών και των αντίστοιχων χωρών.

Η δύναμη τέτοιων προσπαθειών στηρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που εξασφαλίζουν και την αποδοχή στη διαφοροποίηση όπως σε όλα έτσι και... στη τιμή άρα στο κέρδος απο το προ'ι'όν


Αρα περνάμε σε φάση όπου μπαίνουν τα τυπικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά που ανεβάζουν την ποιότητα και άρα τη ζήτηση και βέβαια τη τιμή.

Ανεβαίνει όπως λέμε η προστιθέμενη αξία του προιόντος.
με τη διασφάλιση της ποιότητας με καθε δυνατό μέσο και μέθοδο κάποιες απο τις πολύ γνωστές είναι:

-βιολογική καλλιέργεια πιστοποιημένη,
-ονομασία προέλευσης,
-εξειδικευμένα προ'ι'όντα που προκύπτουν απο ιδιαίτερη διαδικασία γνώση συνταγή κλπ
-έλεγχοι ποιότητας πρώτων υλών , επεξεργασίας, συσκευασίας, διάθεσης, εξυπηρέτησης και άλλα.

Εδώ μπαίνει μπροστά η διαδικασία της προβολής της εξασφαλισμένης πια υψηλής ποιότητας και αυτό γίνεται πρώτιστα και άμεσα με ωραία και σωστή συσκευασία,
και βέβαια σε δεύτερο στάδιο με διαφήμιση και προβολή.

Η εξειδικευμένη-στοχευμένη αλλά και γενικευμένη σε κλίμακα ενέργεια κάθε τύπου απαιτεί και συνεργάτες εξειδικευμένους και άριστα καταρτισμένους όπως διαφημιστές, γραφίστες , διακοσμητές, αρχιτέκτονες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, και γενικά ειδικών στελεχών αναλόγως τον τομέα και την κλίμακα των επεμβάσεων.

Απο κεί και πέρα έρχεται και το πραγματικό κατάστημα η συνεργασία με αλυσίδες καταστημάτων εγχώρια και εξωτερικού και η συμμετοχή σε εκθέσεις και πάει λέγοντας.

Επειδή η δύναμη του ορισμού μέσω ενός αντιπροσωπευτικού παραδείγματος είναι καθοριστική δείτε
το κατάστημα ΒΙΟΠΟΙΟΤΗΤΑ
www.biopoiotita.gr
το κατάστημα ΜΕΛΙΧΡΥΣΟΣ www.melichrysos.gr

και αφήστε την ιδέα να σας συνεπάρει σε δράση.

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ
Το ποίημα

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι
το κείμενο

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Άγγελος Σικελιανός ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Αγιος Νικήτας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ανακοίνωση ανάλυση απόκριες κούλουμα Αποστόλης Μαυροκέφαλος απόψεις ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΡΠΦΕΛΔ αρχιτεκτονική Αστεία ασφάλεια ΆυλονΣχεδιασμός αυτοκίνητο ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτοπροστασία Βαλαωρίτης ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΝΑΝΟΣ Βιβλίο ΒΙΟΛΙ ΒΛΥΧΟ βλυχό γενεολογία ΓΕΝΙ Γένι ΓΙΑΟΥΖΟΣ γλέντι γλυκά ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΟΛΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ Διασκέδαση διατήρηση ντόπιων σπόρων ΔΙΑΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ δικαιοσύνη δίκτυο ανταλλαγής σπόρων και αγαθών ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Εγκλήματα έθιμα ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ εκδόσεις ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ελληνικότητα εξυγείανση Εορταστική κουζίνα επικαιρότητα έργα ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ευζείν ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ζωγραφική ΖΩΓΡΑΦΟΣ θάλασσα ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ιατρικά θέματα πρόληψης ΙΣΤΟΡΙΑ ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ιστοριούλες διδακτικές ΚΑΒΒΑΔΑΙΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΑ καθημερινές συνήθειες Καθημερινότητα ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ κάλαντα πρωτοχρονιάς καλλιτέχνες ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ καïκια κερδίζοντας κινηματογράφος ΚΙΟΥΡΤΟΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΚΛΕΑΡΕΤΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΛΑΜΟΥ κοινωνία Κόλπος Βλυχού ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ κουζίνα ΚΡΗΝΕΣ ΚΡΗΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΛΑΔΟΠΙΤΑ Λαϊκές εκφράσεις ΛΕΛΕΓΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ 1800 ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ Λευκαδίτικα μαχαίρια λευκαδίτικη κουζίνα λιμάνι Οδυσσέα Λιμάνι του Οδυσσέα ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ λογοτεχνία ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μοντελισμός μουσείο ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΛ.ΚΥΡ. μουσική μουσική παράδοση μουσικοί ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ μπουράνο μύθοι αισώπου ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Νικόλαος Δ.Καββαδάς ΝΙΚΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ντοκυμαντέρ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ οικονομία Ομηρική Ιθάκη ορθή διατροφή Πάλη για τα αυτονόητα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ παράδοση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ πατριδογνωσία Πέλιτη περιβάλλον πίστη ΠΟΙΗΣΗ ποίηση πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ πολιτική αυτοπροστασία ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ πολιτιστικά ΠΟΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ ποτά πριάρι ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ πρόσωπα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΤΑΡΥ-ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ σκαρί ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟΣ Σοφια Καλογεροπούλου ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ στατιστικά ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΥΒΟΤΑ σύγχρονη αρχιτεκτονική ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ σύγχρονη ιστορία ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2009 ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2010 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΣΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2012 Η ΝΕΟΛΑΙΑ σύλλογος Βλυχου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΥΧΟΥ ΓΕΝΙΟΥ ΣΥΜΟΛ συνέντευξη ΣΥΝΘΕΤΗΣ συνταγές ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΧΙ Ταινίες τέκτονες-μασόνοι-ροταριανοί τηλεόραση ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ τοπία ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΛΗΑΡ τραγουδιστές υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΜΝΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΙ Φάνης Καββαδάς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ φωτογραφίες φωτογράφοι Χειροτεχνία ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΨΑΡΕΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις


www.vlicho.blogspot.com

www.vlicho.blogspot.com

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ
κάντε κλίκ για χαρτη κόλπου