Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

αναδημοσίευση απο τα Λευκαδίτικα Νέα

Τριπλή επιτυχία για τη Λευκάδα στην απονομή Βραβείων Τουρισμού της 25ης Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «Philoxenia» 2009

Στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της 25ης Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «Philoxenia» 2009, που έγινε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε και η τελετή απονομής των βραβείων, «Philoxenia Tourism Awards» στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, που αναδείχθηκαν από το κοινό μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Τριπλή επιτυχία για τη Λευκάδα: Κέρδισε, με τις παραλίες «Πόρτο Κατσίκι» και «Εγκρεμνοί», τα δυο πρώτα βραβεία -1η και 2η θέση αντίστοιχα- στην κατηγορία «Ομορφότερη ελληνική παραλία» και βραβεύτηκε ακόμη, καταλαμβάνοντας την 4η θέση, στην κατηγορία «Αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός».

porto_katsiki_vraveio

Η παραλία Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας που πήρε το πρώτο βραβείο Τουρισμού της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «Philoxenia» 2009 στην κατηγορία «Ομορφότερη ελληνική παραλία»

Οι δυο βραβευμένες παραλίες της Λευκάδας, που βρίσκονται στο Δήμο Απολλωνίων, είναι σίγουρα από τις πιο όμορφες και πιο φημισμένες του νησιού μας. Υπέροχη αμμουδιά με λευκόξανθη ψιλή άμμο που στριμώχνεται από απότομα άσπρα βράχια και τουρκουάζ, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, νερά δημιουργούν αυτή την εικόνα της απίστευτης ομορφιάς. Όμως δεν ξέρω αν αυτό από μόνο του θα επαρκούσε για τη βράβευση. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»… Οφείλουμε πράγματι να ομολογήσουμε ότι ο δήμαρχος Απολλωνίων κ. Γιώργος Λογοθέτης είχε αναλάβει από νωρίς πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Με μήνυμά του, που φρόντισε να διαδώσει πλατιά, ζήτησε την έμπρακτη βοήθεια «των φίλων της Λευκάδας και του Δήμου Απολλωνίων», ώστε μέσω της βράβευσης να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα του δήμου και να ζητηθεί, από «θέση ισχύως» πλέον, η συμπαράσταση της πολιτείας μέσω των αρμόδιων υπουργείων για έργα υποδομής στην περιοχή.

egkremnoi_vraveio

Η παραλία Εγκρεμνοί Λευκάδας που πήρε το δεύτερο βραβείο Τουρισμού της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «Philoxenia» 2009 στην κατηγορία «Ομορφότερη ελληνική παραλία»

Οι νικητές των βραβείων «Philoxenia Tourism Awards» σε όλες τις κατηγορίες είναι:

Ομορφότερη ελληνική παραλία

Κατηγορία Βραβείων: ομορφότερη ελληνική παραλία
Βραβείο
Παραλία
1o
Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας
2o
Εγκρεμνοί Λευκάδας
3o
Ελαφόνησος
4o
Κουκουναριές Σκιάθου
5o
Ναυάγιο Ζακύνθου

Αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός

Κατηγορία Βραβείων: Αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός
Βραβείο
Προορισμός
1o
Χαλκιδική
2o
Κρήτη
3o
Λακωνία
4o
Λευκάδα
5o
Σαντορίνη

Αγαπημένος ορεινός ή εξοχικός προορισμός

Κατηγορία Βραβείων: αγαπημένος ορεινός ή εξοχικός προορισμός
Βραβείο
Προορισμός
1o
Πήλιο
2o
Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων
3o
Καρπενήσι
4o
Παρνασσός
5o
Πιερία

Αγαπημένος αστικός προορισμός

Κατηγορία Βραβείων: αγαπημένος αστικός προορισμός
Βραβείο
Προορισμός
1o
Θεσσαλονίκη
2o
Αθήνα
3o
Βόλος
4o
Ιωάννινα
5o
Ναύπλιο

Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο

Κατηγορία Βραβείων: Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο
Βραβείο
Χιονοδρομικό Κέντρο
1o
3-5 Πηγάδια Ημαθίας
2o
Βασιλίτσα Γρεβενών
3o
Καϊμάκτσαλαν Πέλλας
4o
Παρνασσός
5o
Σέλι Ημαθίας

Αγαπημένος τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό

Κατηγορία Βραβείων: Αγαπημένος τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό
Βραβείο
Προορισμός
1o
Ιταλία
2o
Βρετανία
3o
Γαλία
4o
Ισπανία
5o
Τσεχία

Η Μαφία έσπερνε απόβλητα στη Μεσόγειο..

Η Μαφία έσπερνε απόβλητα στη Μεσόγειο

Βύθιζε με το αζημίωτο πλοία από την Καλαβρία ως τα νησιά του Ιονίου – Υποψίες και για ελληνικά καράβια

Και ελληνικά πλοία φορτωμένα με τοξικά ή και ραδιενεργά βιομηχανικά απόβλητα φαίνεται ότι βυθίστηκαν σκοπίμως στη Μεσόγειο από την πολυπλόκαμη «οικο-μαφία» (eco-mafia) της Ιταλίας προφανώς με τη συνεργασία πληρωμάτων και πλοιοκτητών που «πάρκαραν» τις πλωτές «χημικές βόμβες» τους σε προσυνεννοημένα σημεία, από τις ακτές της Καλαβρίας στον ιταλικό Νότο έως, ενδεχομένως, και τα ανοιχτά των νησιών του Ιονίου Πελάγους στην Ελλάδα. Οι σύγχρονοι μαφιόζοι «μπουρλοτιέρηδες» τα έστελναν ανενόχλητοι και με το αζημίωτο στον βυθό, μολύνοντας για πάντα το μεσογειακό οικοσύστημα.

mafia_ionio_01

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συγκλονιστική μαρτυρία του «αποστάτη» της «Ντραγκέτα», της καλαβρέζικης Μαφίας, Φραντσέσκο Φόντι. Ο πρώην μαφιόζος παραδέχτηκε πριν από λίγες ημέρες στους Ιταλούς ανακριτές ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που βύθισε σκόπιμα τουλάχιστον τρία πλοία φορτωμένα με απόβλητα στην Αδριατική – μεταξύ των οποίων και το φορτηγό «Βόρειες Σποράδες» με 75 βαρέλια με τοξικά απόβλητα, το οποίο βυθίστηκε το 1992 στα ανοιχτά του Γκεντσάνο.

Τα ονόματα των πλοίων που αντιστοιχούν στους αριθμούς του πιο πάνω χάρτη με τα επιβεβαιωμένα ναυάγια

Τα ονόματα των πλοίων που αντιστοιχούν στους αριθμούς του πιο πάνω χάρτη με τα επιβεβαιωμένα ναυάγια

Ένα από αυτά τα πλοία, το μήκους 110 μ. Cunsky, φορτωμένο με τουλάχιστον 120 βαρέλια ραδιενεργών αποβλήτων -δηλαδή, χονδρικά, με πάνω από 20 τόνους-, βυθίστηκε το 1992 από τους μαφιόζους περίπου 20 μίλια ανοιχτά της πόλης Τσέτραρο, στις ακτές της Καλαβρίας, και έκτοτε παραμένει ξεκοιλιασμένο σε βάθος περίπου 500 μ. στον βυθό της Τυρρηνικής Θάλασσας. Μία από τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το βαθυσκάφος δείχνει μάλιστα τουλάχιστον ένα από τα βαρέλια να κείτεται στον πυθμένα άδειο από το τοξικό του φορτίο…

Ο Φόντι δεν συμμετείχε προσωπικά στην ανατίναξη των «πλοίων-φαντασμάτων», αλλά ήταν επιφορτισμένος με άλλον, κρίσιμο, ρόλο: είχε αναλάβει την επικοινωνία με τον «μυημένο» καπετάνιο του Cunsky και με τους άλλους καπετάνιους, φυσικά με κωδική συνθηματολογία.

O «πεντίτο» («μετανοημένος») μαφιόζος υπέδειξε τη θέση του φορτηγού. Προ ημερών το ιταλικό ναυτικό απέστειλε στο σημείο ένα μη επανδρωμένο μίνι υποβρύχιο, το οποίο εντόπισε το ναυάγιο και έστειλε στην επιφάνεια τις πρώτες φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες. Αν και το όνομα του πλοίου δεν διακρίνεται, το μέγεθος και τα λοιπά χαρακτηριστικά του ανταποκρίνονται στην περιγραφή του Φόντι. «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την προέλευση των αποβλήτων, πιθανότατα όμως ήρθαν από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, εισαγγελέας Μπρούνο Τζιορντάνο. Πόσα Cunsky κρύβει ο βυθός; Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Ρέτζιο Καλάμπρια, συνολικά 32 πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά απόβλητα έχουν βυθιστεί στη Μεσόγειο από τη Μαφία από τη δεκαετία του 1980 και μετά, όταν η επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας κατέστησε την παράνομη απόρριψη αποβλήτων μια ιδιαίτερα επικερδή δουλειά για τις «φαμίλιες» της Μαφίας. Ωστόσο ο Νικόλα Μαρία Πάτσε, εισαγγελέας της πόλης Μπρέσια που ερευνά την υπόθεση της εξαφάνισης «τοξικών» πλοίων πάνω από 15 χρόνια, εκτιμά ότι μόνο στις ιταλικές θάλασσες πρέπει να έχουν βυθιστεί περισσότερα από 40 σκάφη διαφόρων μεγεθών – τα περισσότερα από τα οποία… απλώς εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ χωρίς να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες τους, πιθανώς εμπλεκόμενοι και οι ίδιοι στο κύκλωμα, δεν ανέφεραν τη βύθισή τους, ούτε αξίωσαν κάποια αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου προφανώς να αποφύγουν περαιτέρω έρευνα των αρχών.

Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF και η Greenpeace, αλλά και τοπικές οικολογικές οργανώσεις, όπως η ιταλική Legambiente, συντάσσουν εδώ και χρόνια λίστες με τα «εξαφανισμένα» σκάφη, τα οποία είναι γνωστό ότι «χάθηκαν» ενώ μετέφεραν χημικά και πυρηνικά απόβλητα – όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στα ανοιχτά των ελληνικών και φυσικά των τουρκικών ακτών.

Ανάμεσά τους υπάρχουν και πλοία με ελληνικά ονόματα όπως το «Βόρειες Σποράδες» (την τύχη του οποίου μόλις μάθαμε, ύστερα από 17 χρόνια στον βυθό) και το «Νίκος 1». Σύμφωνα μάλιστα με τον Σεμπαστιάνο Βενέρι, αντιπρόεδρο της Lagambiente, ο Φόντι είναι ένα μόνον από τα πρώην μέλη της «Ντραγκέτα» που έχουν παραδεχτεί ότι η εγκληματική οργάνωση πληρωνόταν για τη βύθιση πλοίων με απόβλητα εδώ και 20 χρόνια.

Εννοείται ότι οι θαλάσσιες «εξαφανίσεις» είναι μόνο ένα σκέλος της τοξικής δραστηριότητας της ιταλικής Μαφίας. Ήδη από παλαιότερες έρευνες των ιταλικών αρχών, αλλά και από δημοσιογραφικά βιβλία, όπως το διάσημο «Γόμορρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο, είναι γνωστό ότι η Μαφία της Νάπολι, η Καμόρα, θάβει συστηματικά στην ιταλική ενδοχώρα μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων – συχνά σε κατοικημένες περιοχές.

Επιμέλεια: Γ. ΤΣΙΑΡΑΣ

Οι βρώμικες μπίζνες των 500 δισ. δολαρίων

Η ιταλική «eco-mafia» «διεκπεραιώνει» ετησίως άνω του 30% των βιομηχανικών αποβλήτων της Ευρώπης -περίπου 35 εκατ. τόνους- με κέρδη τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ. Πού πάνε όμως τα… υπόλοιπα απόβλητα του πλανήτη; Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερο από το 20% των βιομηχανικών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως μεταφέρεται σε διαφορετική από τη «μητρική» τους χώρα. Ο τζίρος από αυτή την «μπίζνα» ξεπερνά ετησίως τα 500 δισ. δολάρια! Μόνο την τελευταία πενταετία η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και ο Καναδάς εξήγαγαν «νομίμως» περίπου 5,4 εκατ. τόνους τοξικά απόβλητα στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη, στη Σιγκαπούρη, στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία, στο Πακιστάν κ.α.

Οι ακτές της Σομαλίας από καιρό έχουν μετατραπεί σε τόπο συγκέντρωσης κάθε είδους τοξικών αποβλήτων. Το κόστος «διάθεσης» (διάβαζε: απόρριψης) στη Σομαλία είναι μόλις 2,50 δολάρια ανά τόνο, ενώ στην Ευρώπη είναι γύρω στα 1.000 δολάρια. Όσο υπήρχε κυβέρνηση, οι ξένες εταιρείες δωροδοκούσαν τους Σομαλούς υπουργούς. Τώρα, με το χάος που επικρατεί, η Μαφία απλώς πετάει το φορτίο του θανάτου στη θάλασσα και στις ακτές, την ώρα όπου τα πάνοπλα πολεμικά πλοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυνηγούν τους απελπισμένους Σομαλούς πειρατές που βλέπουν τις οικογένειές τους να πεθαίνουν από άγνωστες αρρώστιες…

Η μαρτυρία ενός «μπουρλοτιέρη» μαφιόζου

ΡΩΜΗ – H κατάθεση του Φραντσέσκο Φόντι για την ανατριχιαστική «διαχείριση» των τοξικών αποβλήτων από την αδίστακτη Ντρανγκέτα είναι αποκαλυπτική. Ο μετανοημένος μαφιόζος ανέφερε τρία συγκεκριμένα πλοία -το ένα με ελληνική ονομασία-, τα οποία ανατινάχτηκαν και βυθίστηκαν σκοπίμως.

Το 1992, είπε, σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων «εξαφανίστηκαν» χωρίς να εκπέμψουν σήμα κινδύνου τρία εμπορικά: το Υvonne Α, το Cunsky και το «Βόρειες Σποράδες». Το πρώτο μετέφερε 150 μπιτόνια με τοξικά απόβλητα, το δεύτερο 120 βαρέλια με ραδιενεργά κατάλοιπα και το τρίτο 75 μπιτόνια με διάφορες επικίνδυνες τοξικές και μολυσματικές ουσίες. Τη βύθισή τους οργάνωσε, για άγνωστη αμοιβή, και διεκπεραίωσε η περιώνυμη οικογένεια Μούτο της Ντρανγκέτα. Η «διαδικασία» είχε ως εξής:

«Ερχόμασταν σε επαφή με τους καπετάνιους μέσω ραδιοτηλεφώνου. Η συνεννόηση γινόταν σε συνθηματική γλώσσα για να μην προκληθούν υποψίες. Τους ορίζαμε το σημείο στο οποίο έπρεπε να μετακινηθούν με χρονικό περιθώριο 15 ημερών. Το Υvonne Α μετακινήθηκε πρώτο στα ανοικτά της Μαρατέα, μετά το Cunsky έπλευσε σε διεθνή ύδατα, απέναντι από το Τσέτραρο, ενώ το “Βόρειες Σποράδες” κατευθύνθηκε ανοικτά του Γκεντσάνο. (…) Στα τρία αυτά σημεία στείλαμε τρία ψαροκάικα που είχε διαθέσει η οικογένεια Μούτο, φορτωμένα δυναμίτη. Οι άνθρωποί μας έκαναν ό,τι έπρεπε για να γίνουν με ασφάλεια οι εκρήξεις που θα βούλιαζαν τα πλοία, κατόπιν παρέλαβαν τα πληρώματα και αποχώρησαν…».
(Πηγή: «ΒΗΜΑ Online», Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009)


ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Παραθέτουμε σήμερα την ερώτηση που κατάθεσε για το θέμα αυτό στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος:

Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα ναυάγια με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Περισσότερα από 30 πλοία με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα φέρεται πως έχει βυθίσει στην Μεσόγειο η Ντρανγκέτα (μαφία της Καλαβρίας), σύμφωνα με ανακοινώσεις της Ιταλικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Legambiente, καθώς και την κατάθεση-ομολογία του Φραντσέσκο Φόντι, πρώην «στελέχους» της Μαφίας. Εφτά από αυτά βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος και τα υπόλοιπα στην Αδριατική θάλασσα.

Για το ζήτημα υιοθετήθηκε και σχετικό ψήφισμα από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) που πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας στις 16-18 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και το κείμενο του ψηφίσματος του ΕΠΚ:

Θέμα: Ναυάγια με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ιταλικού και ελληνικού τύπου, ανακοινώσεις της Ιταλικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Legambiente, καθώς και την κατάθεση-ομολογία του Φραντσέσκο Φόντι, πρώην «στελέχους» της Μαφίας της Καλαβρίας στις Ιταλικές Αρχές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εν λόγω μαφία έχει βυθίσει περισσότερα από 30 πλοία με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στην Μεσόγειο, εφτά από τα οποία στο Ιόνιο Πέλαγος και τα υπόλοιπα στην Αδριατική θάλασσα. Αν αναλογιστούμε ότι μόνο στο ναυάγιο του μήκους 110 μέτρων «Κούνσκι», που βρέθηκε 30 χιλιόμετρα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Καλαβρίας, μετά από υπόδειξη του Φραντσέσκο Φόντι, εντοπίστηκαν 120 βαρέλια τοξικών αποβλήτων, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε τις ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών της Ιταλίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο από την παράνομη βύθιση των 30 πλοίων.

Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος απαγορεύεται η εκούσια διάθεση τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, ενώ πρέπει να καταγράφεται και να παρακολουθείται η πορεία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει γνώσει των συγκεκριμένων καταγγελιών ή/και έχει διερευνήσει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα;
  2. Τι πρωτοβουλίες είναι διατεθειμένη να πάρει σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Απόφαση αριθ. 2850/2000/ΕΚ (άρθρα 2 και 3) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2000, για τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της ακούσιας ή εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης;
  3. Θεωρεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε παραβίαση της Οδηγίας 2008/56/ΕΚ περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) αλλά και του Κανονισμού (EK) αριθ. 1013/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2006, για τις μεταφορές αποβλήτων; Αν ναι, τι μέτρα είναι διατεθειμένη να πάρει;

11ο Συμβούλιο
του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Malmö, 16-18 Οκτωβρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ

Παράνομη διακίνηση επικίνδυνων απόβλητων: ποιος κρύβεται πίσω από τη «Μαφία»;

Οι αποκαλύψεις ενός «μεταμεληθέντος», πρώην μέλους της N’dranghetta, οδήγησε στην ανακάλυψη του ναυαγίου του Cunsky, ενός πλοίου που είχε βυθιστεί στα ανοικτά της ακτής της Καλαβρίας, με ολόκληρο το φορτίο του από ραδιενεργά βαρέλια. Αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που η Greenpeace και η Legambiente δημοσιεύουν εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με αυτές τις δύο ΜΚΟ, περισσότερα από 30 πλοία, μαζί με τα εξαιρετικά επικίνδυνα τοξικά και ραδιενεργά φορτία τους, ανατινάχτηκαν και βυθίστηκαν σε αυτή την περιοχή τη δεκαετία1980-1990.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Από πού ακριβώς προέρχονται αυτού του είδους τα απόβλητα;
  • Πώς κατέστη δυνατόν, και με τη βοήθεια ποιών, να περάσουν αυτά τα πλοία στα χέρια μιας εταιρείας της Μαφίας με στόχο να «βγουν από τη μέση»;
  • Ποιες είναι, και ποιες θα είναι στο μέλλον, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον πληθυσμό που ζει κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή;

Αυτό το σκάνδαλο αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά την παντελή έλλειψη διαφάνειας και εγγυήσεων σχετικά με τη μεταχείριση των πυρηνικών και των χημικών αποβλήτων.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζητούν από την ΕΕ να συστήσει μια διεθνή ερευνητική επιτροπή προκειμένου να δοθεί μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και να διασφαλιστεί ότι τα απόβλητα θα ανελκυσθούν και θα τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας ενώ και η περιοχή θα απολυμανθεί.

Η Μεσόγειος είναι ένα δημόσιο αγαθό για όλους μας. Η Περιοχή της Καλαβρίας δεν διαθέτει τις δυνατότητες να ανελκύσει και να επεξεργαστεί κατάλληλα αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα· είναι λοιπόν αναγκαία η ευρωπαϊκή βοήθεια και επίβλεψη.

Περαιτέρω, πρέπει να χυθεί άπλετο φως και στις άλλες όψεις αυτού του λαθρεμπορίου· και να φωτιστεί όχι μόνο το λαθρεμπόριο που κατευθύνεται προς τη Σομαλία και τη Μοζαμβίκη, αλλά επίσης και ο θάνατος στη Σομαλία, το 1994, των Ilaria Alpi και Miran Hrovatin, δύο δημοσιογράφων που πρώτοι είχαν ξεσκεπάσει το σκάνδαλο των βυθισμένων πλοίων κοντά στις ιταλικές ακτές.

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ
Το ποίημα

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι
το κείμενο

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Άγγελος Σικελιανός ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Αγιος Νικήτας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ανακοίνωση ανάλυση απόκριες κούλουμα Αποστόλης Μαυροκέφαλος απόψεις ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΡΠΦΕΛΔ αρχιτεκτονική Αστεία ασφάλεια ΆυλονΣχεδιασμός αυτοκίνητο ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτοπροστασία Βαλαωρίτης ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΝΑΝΟΣ Βιβλίο ΒΙΟΛΙ ΒΛΥΧΟ βλυχό γενεολογία ΓΕΝΙ Γένι ΓΙΑΟΥΖΟΣ γλέντι γλυκά ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΟΛΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ Διασκέδαση διατήρηση ντόπιων σπόρων ΔΙΑΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ δικαιοσύνη δίκτυο ανταλλαγής σπόρων και αγαθών ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Εγκλήματα έθιμα ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ εκδόσεις ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ελληνικότητα εξυγείανση Εορταστική κουζίνα επικαιρότητα έργα ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ευζείν ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ζωγραφική ΖΩΓΡΑΦΟΣ θάλασσα ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ιατρικά θέματα πρόληψης ΙΣΤΟΡΙΑ ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ιστοριούλες διδακτικές ΚΑΒΒΑΔΑΙΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΑ καθημερινές συνήθειες Καθημερινότητα ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ κάλαντα πρωτοχρονιάς καλλιτέχνες ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ καïκια κερδίζοντας κινηματογράφος ΚΙΟΥΡΤΟΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΚΛΕΑΡΕΤΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΛΑΜΟΥ κοινωνία Κόλπος Βλυχού ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ κουζίνα ΚΡΗΝΕΣ ΚΡΗΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΛΑΔΟΠΙΤΑ Λαϊκές εκφράσεις ΛΕΛΕΓΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ 1800 ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ Λευκαδίτικα μαχαίρια λευκαδίτικη κουζίνα λιμάνι Οδυσσέα Λιμάνι του Οδυσσέα ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ λογοτεχνία ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μοντελισμός μουσείο ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΛ.ΚΥΡ. μουσική μουσική παράδοση μουσικοί ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ μπουράνο μύθοι αισώπου ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Νικόλαος Δ.Καββαδάς ΝΙΚΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ντοκυμαντέρ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ οικονομία Ομηρική Ιθάκη ορθή διατροφή Πάλη για τα αυτονόητα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ παράδοση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ πατριδογνωσία Πέλιτη περιβάλλον πίστη ΠΟΙΗΣΗ ποίηση πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ πολιτική αυτοπροστασία ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ πολιτιστικά ΠΟΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ ποτά πριάρι ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ πρόσωπα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΤΑΡΥ-ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ σκαρί ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟΣ Σοφια Καλογεροπούλου ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ στατιστικά ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΥΒΟΤΑ σύγχρονη αρχιτεκτονική ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ σύγχρονη ιστορία ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2009 ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2010 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΣΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2012 Η ΝΕΟΛΑΙΑ σύλλογος Βλυχου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΥΧΟΥ ΓΕΝΙΟΥ ΣΥΜΟΛ συνέντευξη ΣΥΝΘΕΤΗΣ συνταγές ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΧΙ Ταινίες τέκτονες-μασόνοι-ροταριανοί τηλεόραση ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ τοπία ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΛΗΑΡ τραγουδιστές υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΜΝΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΙ Φάνης Καββαδάς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ φωτογραφίες φωτογράφοι Χειροτεχνία ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΨΑΡΕΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις


www.vlicho.blogspot.com

www.vlicho.blogspot.com

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ
κάντε κλίκ για χαρτη κόλπου