Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Τα κοιτάσματα του Αιγαίου στη Βουλή



Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για την εκμετάλλευσή τους μεσούσης της κρίσης

Τη δημιουργία κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά την έρευνα υδρογονανθράκων και τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

Ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι το έργο του νέου φορέα θα είναι η προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών για τις έρευνες , ενώ υπενθύμισε ότι "αγκάθι" στο ζήτημα της αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης από τη χώρα μας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και η άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και διερωτήθηκε εάν υπάρχει η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους κοιτάσματα πετρελαίου, που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο Καστελόριζο.



Αντίσταση στην πίεση

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ το συμβούλιο κορυφής πολιτική στήριξη και βοήθεια στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Ανετέθη, μάλιστα, στο Ecofin να διαμορφώσει τα μέσα στήριξης, για να διαφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ βοήθεια περιμέναμε, αλλά το Ecofin, υπό την πίεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγέλας Μέρκελ, έδειξε τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα, πριν καν αξιολογηθεί η απόδοση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καταρτίστηκε και με υποδείξεις των Βρυξελλών.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση της πολιτικής απόφασης του συμβουλίου κορυφής από το Ecofin, στο οποίο επικρατεί η τεχνοκρατική λογική, που διαμορφώνεται από τις αγορές. «Δεν ικανοποιούνται οι αγορές από το ελληνικό πρόγραμμα», είναι το επιχείρημα στο οποίο στηρίζεται η πίεση για πρόσθετα μέτρα εδώ και τώρα.

ΕΥΛΟΓΟ και καίριο το ερώτημα: Σύρεται η Ευρωπαϊκή Ενωση από τις αγορές και δεν έχει τα μέσα να υποστηρίξει και να επιβάλει τις πολιτικές αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας που πρέπει να έχει το πάνω χέρι; Αν το Ecofin αποφάσιζε πολιτική στήριξη με μέτρα βοήθειας, τα οποία θα είχαν ουσιαστικό αντίκρυσμα, θα είχε εξουδετερωθεί η όποια αντίδραση των αγορών. Αλλωστε, στόχος των αγορών είναι η κερδοσκοπία και σε περιόδους κρίσης η ληστρική κερδοσκοπία.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ πρόβλημα είναι πολιτικό και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και η έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, που είναι το κυρίως ζητούμενο.

ΚΑΛΩΣ η κυβέρνηση δεν υποκύπτει στο μαστίγιο του Ecofin, από το οποίο ούτε καν ζήτησε καρότο και αντιμετωπίζει πολιτικά το ζήτημα, με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και επικοινωνία με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ η κυβέρνηση αρνείται να υποκύψει και να πάρει πρόσθετα μέτρα, διότι θα της ζητηθούν και άλλα. Υποχωρώντας συνεχώς θα πέσει στον γκρεμό η ελληνική οικονομία. Ηταν καθαρή η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή. Είπε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Δεν υπάρχει καμία απόφαση για νέα, πρόσθετα και συμπληρωματικά μέτρα. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη, σήμερα, για τέτοια μέτρα. Η μόνη σκέψη που υπάρχει είναι, να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σ' ΑΥΤΗΝ τη θέση πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση, συντονίζοντας τις προσπάθειές της για να αποδώσει το Πρόγραμμα και αυτή να κρίνει, αν παραστεί ανάγκη, κατά πόσο χρειάζονται κάποια πρόσθετα μέτρα, όχι πάντως θανάσιμα, που θέλουν οι Βρυξέλλες της αναλγησίας.


Περί σοβαρότητος

Ο Παπακωνσταντίνου είναι εμβληματική φυσιογνωμία της κυβερνήσεως Παπανδρέου.

Κέρδισε «με το καλημέρα» τη συμπάθεια του κόσμου, επειδή εμφανίζεται αίρων τον σταυρό του μαρτυρίου. Προσπαθεί να βγάλει την Ελλάδα από τη δυσχερή θέση στην οποία βρέθηκε, έλεγε (και στις δημοσκοπήσεις) η κοινή γνώμη, δίνοντας πόντους στον ευειδή και χαμηλών τόνων πρώην εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, δεν ήταν και τόσο δύσκολο για τον κ. Παπακωνσταντίνου να επιβάλει την εικόνα του άξιου, ήρεμου και αποτελεσματικού στελέχους που εχθρεύεται τον λαϊκισμό. Η σχέση του με τα μήντια είχε εξασφαλίσει και ασυλία, και το τεχνούργημα ενός συμπαθούς πορτρέτου... Κι άντε να βρει ένας «απλός άνθρωπος» γιατί τα περισσότερα μήντια αποθέωναν τον Παπακωνσταντίνου και είχαν βάλει σημάδι τη Λούκα Κατσέλη. Μερικά πράγματα παραμένουν αξεδιάλυτα μυστήρια - τουλάχιστον για τον κόσμο που δεν συμφύρεται με πολιτικούς και δημοσιογράφους, ώστε να μαθαίνει υπόγειες κόντρες και ιδεολογικές αντιθέσεις... Τέλος πάντων, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού έγινε υπουργός στο κρισιμότερο πόστο. Και, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, «έδωσε» στις εφημερίδες ένα θέμα από αυτά στα οποία αρέσκεται ο Τύπος - πιασάρικο και αρκούντως κίτρινο. Τάχα μου, ο κ. Παπακωνσταντίνου βρήκε άδειο το γραφείο του στο Υπουργείο. Κι ότι ο Παπαθανασίου, ο τέως, είχε πάρει ακόμη και το λάπτοπ... Ανοησίες και κιτρινιά του αισχίστου είδους. Ο Παπαθανασίου έδωσε πληρωμένη απάντηση και το θέμα ξεχάστηκε. Γιατί δεν υπήρχε κανένα θέμα. Ομως, ουδείς ασχολήθηκε,με τη λαϊκίστικη απρέπεια του χαμηλότονου Παπακωνσταντίνου. Τα μήντια είχαν αλλού το μυαλό τους... Περνούσε ο καιρός και ο χαλκέντερος υπουργός κέρδιζε πόντους και συμπάθεια. Ηταν το ανάχωμα στις επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Βεβαίως, μέτρα δεν έλεγε να πάρει, και οι κενές θέσεις σε κρίσιμα πόστα (γραμματείς στα οικονομικά υπουργεία, επικεφαλής οικονομικών οργανισμών κτλ) δεν είχαν πληρωθεί.

Αντ' αυτών, είχαμε μια βαρύγδουπη εξαγγελία για το... «Κίνημα των αποδείξεων». Ο καιρός έδειξε ότι επρόκειτο για μια εξαγγελία του ποδαριού, η οποία δεν είχε μελετηθεί. Ομως, ο ακατάβλητος Παπακωνσταντίνου συνέχιζε απτόητος τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες.

Μίλησε για φορολόγηση των καταθέσεων. Και άρχισαν να βγαίνουν σωρηδόν κεφάλαια στο εξωτερικό! Αλλά φορολογικό νομοσχέδιο δεν είχε εισέτι ετοιμαστεί...

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα χαροπάλευε πνιγμένη στα spread, και τότε «ξαναχτύπησε» ο Παπακωνσταντίνου με την «κινέζικη γκάφα» του. Γκάφα ολκής, που στοίχισε κάποια δισ. στη χώρα, όπως εξάλλου και όλη αυτή η τετράμηνη αβελτηρία... Ομως, ο ρέκτης υπουργός είχε κι άλλες γκάφες στο συρτάρι του. Μίλησε για προσπάθειες ν' αλλάξει ρότα ο Τιτανικός! Του οποίου όλοι γνωρίζουν την κατάληξη...

Το πρόσφατο κατόρθωμα του Παπακωνσταντίνου ήταν η Εξεταστική Επιτροπή. Ο ίδιος υπερθεμάτισε μιλώντας για ποινικές ευθύνες και φυλακή (τάχα μου, του τα λένε στις Βρυξέλλες). Αθλια αποπροσανατολιστική πρόταση, την οποία υιοθέτησε ασμένως και ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου...

Η τελευταία έμπνευση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η... προτίμησή του στο ΔΝΤ! Του απάντησε χθες ο Βενιζέλος, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Ο άνθρωπος αυτός, με τόσες γκάφες και ατυχείς χειρισμούς σε τόσο λίγους μήνες, διαχειρίζεται τις οικονομικές τύχες της χώρας! Και ποζάρει ακόμη ως σοβαρός και υπεύθυνος, αυτός, ο κατ' εξοχήν λαϊκιστής και ολίγιστος «εκσυγχρονιστής»...

enet.gr, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ
Το ποίημα

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι
το κείμενο

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Άγγελος Σικελιανός ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Αγιος Νικήτας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ανακοίνωση ανάλυση απόκριες κούλουμα Αποστόλης Μαυροκέφαλος απόψεις ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΡΠΦΕΛΔ αρχιτεκτονική Αστεία ασφάλεια ΆυλονΣχεδιασμός αυτοκίνητο ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτοπροστασία Βαλαωρίτης ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΝΑΝΟΣ Βιβλίο ΒΙΟΛΙ ΒΛΥΧΟ βλυχό γενεολογία ΓΕΝΙ Γένι ΓΙΑΟΥΖΟΣ γλέντι γλυκά ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΟΛΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ Διασκέδαση διατήρηση ντόπιων σπόρων ΔΙΑΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ δικαιοσύνη δίκτυο ανταλλαγής σπόρων και αγαθών ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Εγκλήματα έθιμα ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ εκδόσεις ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ελληνικότητα εξυγείανση Εορταστική κουζίνα επικαιρότητα έργα ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ευζείν ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ζωγραφική ΖΩΓΡΑΦΟΣ θάλασσα ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ιατρικά θέματα πρόληψης ΙΣΤΟΡΙΑ ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ιστοριούλες διδακτικές ΚΑΒΒΑΔΑΙΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΑ καθημερινές συνήθειες Καθημερινότητα ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ κάλαντα πρωτοχρονιάς καλλιτέχνες ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ καïκια κερδίζοντας κινηματογράφος ΚΙΟΥΡΤΟΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΚΛΕΑΡΕΤΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΛΑΜΟΥ κοινωνία Κόλπος Βλυχού ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ κουζίνα ΚΡΗΝΕΣ ΚΡΗΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΛΑΔΟΠΙΤΑ Λαϊκές εκφράσεις ΛΕΛΕΓΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ 1800 ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ Λευκαδίτικα μαχαίρια λευκαδίτικη κουζίνα λιμάνι Οδυσσέα Λιμάνι του Οδυσσέα ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ λογοτεχνία ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μοντελισμός μουσείο ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΛ.ΚΥΡ. μουσική μουσική παράδοση μουσικοί ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ μπουράνο μύθοι αισώπου ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Νικόλαος Δ.Καββαδάς ΝΙΚΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ντοκυμαντέρ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ οικονομία Ομηρική Ιθάκη ορθή διατροφή Πάλη για τα αυτονόητα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ παράδοση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ πατριδογνωσία Πέλιτη περιβάλλον πίστη ΠΟΙΗΣΗ ποίηση πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ πολιτική αυτοπροστασία ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ πολιτιστικά ΠΟΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ ποτά πριάρι ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ πρόσωπα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΤΑΡΥ-ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ σκαρί ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟΣ Σοφια Καλογεροπούλου ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ στατιστικά ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΥΒΟΤΑ σύγχρονη αρχιτεκτονική ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ σύγχρονη ιστορία ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2009 ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2010 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΣΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2012 Η ΝΕΟΛΑΙΑ σύλλογος Βλυχου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΥΧΟΥ ΓΕΝΙΟΥ ΣΥΜΟΛ συνέντευξη ΣΥΝΘΕΤΗΣ συνταγές ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΧΙ Ταινίες τέκτονες-μασόνοι-ροταριανοί τηλεόραση ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ τοπία ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΛΗΑΡ τραγουδιστές υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΜΝΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΙ Φάνης Καββαδάς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ φωτογραφίες φωτογράφοι Χειροτεχνία ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΨΑΡΕΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις


www.vlicho.blogspot.com

www.vlicho.blogspot.com

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ
κάντε κλίκ για χαρτη κόλπου