Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η Μαρία Καρχιλάκη μεταφέρει τον παλμό των διεθνών ΜΜΕ-κόλαση!



Το εξωτερικό δελτίο του MEGA, οταν χρειάσθηκε απέδειξε οι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κι αυτό σε μια χώρα που διακρίνεται για την εσωστρέφεια, τον επαρχιωτισμό της και την αίσθηση οτι η Γη κινείται γύρω απο την πλατεία Κολωνακίου.
Η Μαρία Καρχιλάκη τις τελευταίες μέρες είναι "καταδικασμένη" να διαβάζει χιλιάδες λέξεις των διεθνών ΜΜΕ που περιγράφουν την κατάσταση στη χώρα μας. Δυστυχώς η εικόνα που η εισπράττει η έμπειρη δημοσιογράφος για τη χώρα μας, είναι εντελώς απαξιωτική.


Μόλις σήμερα οι γαλλικοί LesEchos, αναφέρονται απαξιωτικά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς σημειώνουν οτι είναι μόνο "λόγια, λόγια, λόγια..." και πως "δεν έχει πείσει πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να χειριστεί την κατάσταση."

Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαρίας Καρχιλάκη στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι"

-Mαρία, επειδή τις τελευταίες μέρες σερφάρεις για ώρες ολόκληρες στα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, θα ήθελα να μου πεις αν οι ξένοι εκτιμούν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ενας αξιόπιστος συνομιλητής για τις πολιτικές ηγεσίες τους. Ποιων χωρών, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, τα ΜΜΕ είναι τα πιο «επιθετικά» και απαξιωτικά για την Ελλάδα και ποιοι είναι κάπως συγκαταβατικοί;

Θα το έθετα αλλιώς. Αυτό που αναγνωρίζουν οι ξένοι, για την ώρα τουλάχιστον, στην κυβέρνηση Παπανδρέου είναι καλές προθέσεις, ταυτοχρόνως, όμως, της καταλογίζουν ατολμία να πάρει επώδυνα μέτρα άμεσης απόδοσης. Την Ελλάδα θεωρούν αναξιόπιστη, η εικόνα που έχουν για μας παραπέμπει σε χώρα τριτοκοσμική με μεγάλα ενδογενή προβλήματα που τα ξέρουμε μεν τους γυρίζουμε, όμως, την πλάτη αρνούμενοι να τα αντιμετωπίσουμε. Πιο επιθετικός είναι ο βρετανικός τύπος, με τους Financial Times μακράν πιο απαξιωτικούς από οποιοδήποτε άλλο διεθνές μέσο ενημέρωσης. Ακολουθούν οι Γερμανοί και εσχάτως...δυνατά και οι Γάλλοι!

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι θα καταφέρουμε να τη βγάλουμε καθαρή η θα χρεωκοπήσουμε;

Οι περισσότερες αναλύσεις επικεντρώνονται στο τι θα γίνει αν η Ελλάδα χρεωκοπήσει και συναγωνίζονται σε κινδυνολογικές προβλέψεις και μαύρα σενάρια. Σας υπενθυμίζω το πρωτοσέλιδο, προ ημερών, της γαλλικής Liberation με την Αφροδίτη της Μήλου να ζητά ελεημοσύνη(!!!!) υπό τον τίτλο «κι αν η Ελλάδα πτωχεύσει;» και το «καταστροφικό», όπως γράφει, σενάριο να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη του ευρώ στις 31 Μαρτίου του 2010 και να επιστρέψει στη δραχμή. Δεν θυμάμαι κάποιο δημοσίευμα που με σιγουριά να λέει ότι θα χρεωκοπήσουμε. Ακόμη και οι πικρόχολοι F.T. στην άλλο τόσο πικρόχολη στήλη τους LEX λένε σήμερα (16.12.09) πως ούτε η επόμενη Lehman Brothers είμαστε, ούτε οι κοινοτικοί θα μας αφήσουν να βουλιάξουμε.

Υπάρχει κίνδυνος να μας πετάξουν από τη ζώνη του Ευρώ;

Οι Financial Times, κατά κύριο λόγο, έχουν, κατά καιρούς, διακινήσει τέτοια σενάρια. Το ερώτημα, όμως, είναι, όπως εύστοχα θέτουν άλλες εφημερίδες, ποιος θα αποφασίσει να μας πετάξει από την ΟΝΕ; Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ή η Ισπανία που βρίσκονται περίπου στην ίδια κατάσταση μ΄εμάς από πλευράς ελλειμμάτων; PIGS, από τα αρχικά μας (Portugal, Ireland, Greece, Spain) μας αποκαλούν και τους τέσσερις οι αγορές –γουρούνια, δηλαδή!!!

Ποιο ήταν το πιο απαξιωτικό δημοσίευμα που πήρε το μάτι σου; Ποιοι είναι οι πλέον δηλητηριώδεις αρθρογράφοι-αναλυτές;

Ενα πρόσφατο editorial των Financial Times με λέξεις πομπώδεις όπως «ύβρις» και «νέμεση» και άλλο τόσο πομπώδεις αναφορές σε κλασσική ελληνική τραγωδία με τους πρωταγωνιστές να παρακούουν τη θέληση των Θεών και να οδηγούνται τελικώς στην καταστροφή!!! «Η σύγχρονη ύβρις», έγραφαν οι F.T, «είναι το μαγείρεμα των βιβλίων σε μια προσπάθεια των Αθηνών να ξεγελάσουν τις αγορές και την ΕΕ». Ελεγαν, επίσης, πως κάποιοι αναθεματίζουν την ώρα που μας άφησαν να μπούμε στην ευρωζώνη. Εκείνη, δε, που μας περνά, κατά καιρούς, γενεές δεκατέσσερις είναι η στήλη LEX, που σας έλεγα πριν, των F.T!

Εχεις την αίσθηση ότι θα μπορούσε να είναι οργανωμένη αυτή η «γενική κατακραυγή» από κάποια «κέντρα» η ότι απλά μπούχτισαν με τις αλχημείες μας;

Σίγουρα δίνουμε πάτημα με τα «καμώματά» μας στους κοινοτικούς. Από κει και πέρα, όμως, ειδικά για τους Βρετανούς, που, σας υπενθυμίζω, με τη θέλησή τους δεν είναι στην ΟΝΕ, νομίζω ότι είμαστε, ΤΟ θύμα για να χτυπήσουν και να αμφισβητήσουν αυτόν τον θεσμό που σιχαίνονται.

Σκάνδαλα, όπως αυτό της Siemens, πόσο μπορεί να προδιαθέτουν για το διεθνές σε βάρος μας κλίμα;

Φυσικά και προδιαθέτουν -ένα παραπάνω στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία όπου όλοι μας εμφανίζουν ως χώρα και ως κοινωνία να «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού».

Η αίσθηση που έχεις είναι ότι θεωρούν τον Παπανδρέου, πιο αξιόπιστο συνομιλητή από τον προηγούμενο πρωθυπουργό η το αντίθετο;

Το σίγουρο είναι ότι δεν χαρίζονται στον Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα (16.12.09) για παράδειγμα, οι γαλλικοί LesEchos αναφέρονται απαξιωτικά στον πρωθυπουργό με σχόλια του τύπου «Λόγια...Λόγια...Λόγια...Αρχίζει να κουράζει ο έλληνας πρωθυπουργός καθώς υπόσχεται δίχως να δρα αποτελεσματικά. Δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να χειριστεί αυτή τη κατάσταση, τα ημίμετρα που ανακοίνωσε δεν στέκονται στο ύψος όσων διακυβεύονται». Από την άλλη, πάλι, κάπου – κάπου φαίνεται του αναγνωρίζουν κάποιοι άλλοι τα «ζόρια», των εσωκομματικών συμπεριλαμβανομένων, που τραβάει, με πιο χαρακτηριστικό, την επομένη των εξαγγελιών του στο Ζάππειο, το άρθρο με την υπογραφή της ανταποκρίτριας των F.T. στην Αθήνα, Kerin Hope «ότι τίποτα στη μέχρι τώρα πολιτική του καριέρα δεν τον είχε προετοιμάσει για το δύσκολο έργο της υπεράσπισης της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και την ανάληψη σκληρών μεταρρυθμίσεων».

Παρότι στην γειτονική Ιταλία, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή ακόμη και πρώην πρωθυπουργοί για διαφθορά και σχέσεις με τη Μαφία, γιατί εμείς εξακολουθούμε -για τα διεθνή ΜΜΕ κι όχι μόνο- να είμαστε το μαύρο πρόβατο;

Το είπαμε και πιο πριν. Διότι στην παρούσα φάση –βολεύει. Είμαστε, και ΦΤΑΙΜΕ γι αυτό, το ιδανικό θύμα.

Ποιων από τα διεθνή ΜΜΕ, θεωρείς πιο βαρύνουσα την άποψή τους για τη χώρα μας;

Δυστυχώς, των F.T. Μπορεί να είναι μια εφημερίδα του κατεστημένου, από την άλλη, όμως, θεωρείται η πλέον έγκυρη διεθνώς.

Εχουν γραφτεί στα διεθνή ΜΜΕ, προκλητικές ανακρίβειες για τη χώρα μας;

Δεν θα το έλεγα. Αυτή, νομίζω, που είναι προκλητική είναι η διάχυτη ειρωνία στα κείμενα συγκεκριμένων ΜΜΕ.

πηγή: Κουρδιστό πορτοκάλι

Το "βελγικό πείραμα" κι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής

Μια έμμονη- με την καλή έννοια –ιδέα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και κατ' επέκταση τη μείωση του ελλείμματος της χώρας είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η ιδέα αυτή φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, πολύ καλή και ήταν ο λόγος που με έσπρωξε να κάνω μια πρώτη μικρή έρευνα γύρω από τις πραγματικές δυνατότητες που έχει μια χώρα να επωφεληθεί από την περιστολή αν όχι πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για να μπορέσω να κάνω μια χειροπιαστή για τους αναγνώστες σύγκριση, πήρα την κατάσταση που επικρατεί στο Βέλγιο, μια χώρα λίγο πολύ ισοδύναμη προς την Ελλάδα σε πληθυσμό, για τους κατοίκους της οποίας, λένε, ότι είναι πρωταθλητές στο σπορ της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, το Βέλγιο, αν και πιο αναπτυγμένο οικονομικά από την Ελλάδα, δεν απέχει πολύ από αυτήν αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ του το 2009 φθάνει στα 339 δις 057 εκατ. ευρώ ενώ της Ελλάδας το ίδιο έτος φθάνει στα 240 δις 420 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια είναι κατά 100 περίπου δις μικρότερο από το βελγικό. Όμως, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το 2009 πάντοτε, σε μονάδες σταθερής αγοραστικής δύναμης, πράγμα που μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβείς συγκρίσεις μεταξύ των εισοδημάτων ενός Έλληνα και ενός Βέλγου, ήταν -σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της Eurostat- για τον πρώτο 23.200 μονάδες και για τον δεύτερο 28.100 μονάδες το χρόνο.

Το λένε οι Βέλγοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής : Η εγκυρότερη ίσως άποψη στο Βέλγιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αυτή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, του Guy Quaden. Αυτός, πιστεύει ότι, με βάση τα αποτελέσματα των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που «ξετρύπωσαν» φοροδιαφεύγοντα εισοδήματα που αντιστοιχούν σε φόρους ύψους ενός (1) δις. ευρώ, ότι, οι "φορομπηχτικές" υπηρεσίες μπορούν στην καλύτερη των περιπτώσεων – αν δηλαδή αναδιαρθρωθούν, εξοπλισθούν κατάλληλα, αυξήσουν σοβαρά το προσωπικό τους και προσλάβουν ανθρώπους με ειδικές γνώσεις περί τα φοροτεχνικά- να πετύχουν επιπλέον φορολογικές εισπράξεις από 1έως 2 μάξιμουμ δις ευρώ.

Με άλλα λόγια το δημοσιονομικό πρόβλημα του Βελγίου δεν λύνεται, η τρύπα του προϋπολογισμού του (ελλείμματα) δεν γεμίζει. Παρά ταύτα το βελγικό Υπουργείο Οικονομικών για να κτυπήσει όπου και όπως μπορεί την φοροδιαφυγή, ύστερα από πολλές μελέτες- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι βεβαίως πολύ πιο εύκολο να γίνει στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους κ.λ.π.). Αλλά το συμπέρασμα είναι πως η πραγματική φοροδιαφυγή δεν προέρχεται από αυτές τις κοινωνικο - επαγγελματικές κατηγορίες αλλά από τις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν στρατιές φοροτεχνικών εμπειρογνωμόνων, ειδικών νομικών-δικηγόρων και φυσικά πολλών χρημάτων που τους βοηθούν να επινοούν «νόμιμους» τρόπους φοροδιαφυγής.

Από αυτή την πρώτη έρευνα μου πληροφορήθηκα ότι οι διαφθορείς του φορολογικού συστήματος δεν είναι καν αυτές οι πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές που διαφθείρουν τους πάντες είναι οι τράπεζες οι οποίες προσφέρουν στους πλούσιους πελάτες τους σπέσιαλ «προϊόντα» και υπηρεσίες ειδικά προσανατολισμένες στην επιτυχή φοροδιαφυγή τους. Για το λόγο αυτό και ο κ. Quaden δίνει απελπιστικά χαμηλά νούμερα εισπράξεων από μια συντονισμένη κρατική δράση εναντίον της φοροδιαφυγής αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο πλέον επίσημος αριθμός για την βελγική παραοικονομία λέει ότι αυτή ισοδυναμεί προς το 22% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή, το 2009 διαφεύγει φορολογητέα ύλη από τους Βέλγους γύρω στα 75 με 80 δις ευρώ.

Τέλος, το βελγικό υπουργείο οικονομικών περνάει αυτές τις ημέρες από τη Βουλή ένα νόμο για τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας τύπου ΣΔΟΕ που θα ασχολείται μόνο με τον έλεγχο των βιβλίων των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων η οποία θa αρχίσει να λειτουργεί το 2010 με αρχικό προσωπικό 200 ατόμων. Έχοντας υπόψη την Ελληνική πραγματικότητα, και το δυσθεώρητο ύψος της παραοικονομίας που ξεπερνά το 22% της αντίστοιχης βελγικής, και την ανυπαρξία τεχνολογικών υποδομών πάταξης της φοροδιαφυγής, και την ανυπαρξία ενός «διπλού» ΣΔΟΕ που το δεύτερο τμήμα του θα είναι επανδρωμένο και με πολύ κόσμο και με «σαΐνια» περί τα νομικά – φορολογικά για την ανεύρεση κάθε μαύρης τρύπας στις μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις τράπεζες και τέλος δε, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την εκτίμηση του διοικητή της βελγικής κεντρικής τράπεζας πως ό,τι και να κάνουμε, το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι 1 δις ευρώ μεγαλύτερες εισροές στα κρατικά ταμεία από την φοροδιαφυγή, άντε, αν είμαστε πολύ προσεκτικοί, οργανωμένοι, επίμονοι και… τυχεροί, αυτό το 1δις ευρώ με κόπο μπορεί να γίνει 2 δις. ευρώ το χρόνο, αναρωτιόμαστε, αν οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωσταντίνου, όταν μιλάνε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έχουν συνειδητοποιήσει και ποιες ακριβώς είναι οι δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης, και πόσο αυτή μπορεί να μεταρρυθμισθεί και να βελτιωθεί και σε ποιο χρονικό διάστημα. Κι ακόμη, είναι σε θέση να τα βάλει με τις μεγάλες και πολύ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως με τις τράπεζες που διατηρούν, για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και τις δικά τους ειδικά συμφέροντα, παραρτήματα στις πιο απίθανες γωνιές του κόσμου στους πιο εξωφρενικούς φορολογικούς παραδείσους ;

Προ ημερών ένας Γαλλο-ιταλός ειδικός περί τα ηλεκτρονικά, εργαζόμενος στον τραπεζικό κολοσσό HSBC που έχει παράρτημα στη Γενεύη, "μπήκε" κατά λάθος στα υπερ απόρρητα στοιχεία για τους κρυφούς λογαριασμούς πελατών της τράπεζας και τους τύπωσε. Στη συνέχεια παρέδωσε τους καταλόγους αυτούς στην γαλλική κυβέρνηση η οποία εντόπισε μεταξύ αυτών των χιλιάδων ονομάτων, 3.000 Γάλλους, υπεράνω κάθε υποψίας, που έκρυβαν τα χρήματα τους σ΄ αυτή τη τράπεζα.

Ο Γάλλος "τυφλοπόντικας" αποκάλυψε ότι εκτός από Γάλλους οι κατάλογοι του περιέχουν και πάρα πολλές άλλες εθνικότητες μυστικο-καταθετών μεταξύ των οποίων και πολλούς Έλληνες. Το ερώτημα μας είναι απλό: θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τα ονόματα τους από την γαλλική κυβέρνηση για να δούμε τέλος πάντων και εμείς οι απλοί πολίτες ποιοι καρχαρίες συμπατριώτες μας κρύβονται σ αυτή την ελβετική τράπεζα;
Newstime.gr


πηγή http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_9756.html#ixzz0ZyHlJrxk

Ηλεκτρονικός πόλεμος στη γείτονα χώρα, η Ιταλία ανάστατη

το νέο πρόσωπο της εξουσίας...
Το πρώτο αίμα χύθηκε δυστυχώς, και το χειρότερο οι κρατούντες δεν αντιλαμβάνονται ότι ο θυμός ξεχείλησε και έπεται συνέχεια.


Πόλεμος στο Διαδίκτυο ξέσπασε μεταξύ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάσιμο Ταρτάλια, με αποτέλεσμα να «κατέβουν» εσπευσμένως από το Ιnternet τα χιλιάδες σχόλια υποστήριξης προς τον ψυχικά διαταραγμένο δράστη της επίθεσης κατά του Καβαλιέρε. Χθες ένας 26χρονος με διανοητικά προβλήματα επιχείρησε να μπει στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, αλλά συνελήφθη. Μετά την επίθεση, την περασμένη Κυριακή στο Μιλάνο, χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν το Facebook και το Τwitter, αναρτώντας σχόλια υπέρ του Ταρτάλια. Η πρωτοφανής εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόσωπο του 42χρονου δράστη, που χτύπησε τον Μπερλουσκόνι με ομοίωμα του καθεδρικού ναού Ντουόμο, εξόργισε τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να «κατέβουν» αμέσως τα σχόλια από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι κατηγόρησε αυτούς τους δικτυακούς τόπους, οι οποίοι- όπως είπε- υποκινούν τη βία και συντελούν στη διάδοση του μίσους, και ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το οριστικό κλείσιμο όλων των ιστοσελίδων.

Οι στρατιές των υποστηρικτών του Μάσιμο Ταρτάλια αντιμετωπίστηκαν από την ιταλική κυβέρνηση όχι μόνο με την απόσυρση των σχολίων τους από τις ιστοσελίδες, αλλά και με ένα ευφυές στρατήγημα αντιπερισπασμού: παρουσίασαν υπέρτερες δυνάμεις υποστηρικτών του Καβαλιέρε.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιταλοί χρήστες του Facebook διαπίστωσαν έκπληκτοι, ξυπνώντας το πρωί, ότι είναι φίλοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Περί τις 380.000 «μπερλουσκονικοί» έσπευδαν να αποστομώσουν περίπου 60.000 «ταρταλιάνους» με μηνύματα όπως: «Υποστηρίζουμε Μπερλουσκόνι» ή «Κράτα γερά, Σίλβιο, σε αγαπάμε».

Οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα και οι δικτυακοί τόποι κατακλύστηκαν από μηνύματα διαμαρτυρίας, που έφτασαν ως τον Συνήγορο του Πολίτη, αρμόδιο για τις ...............
παραβιάσεις του προσωπικού απορρήτου, τον Φραντσέσκο Πιτσέτι. Ε τσι αποκαλύφθηκε η μεγάλη μπλόφα: οι άνθρωποι του πρωθυπουργού είχαν υποκλέψει ονόματα και υπογραφές από τους τεράστιους καταλόγους των Ιταλών που είχαν εκφράσει στις ιστοσελίδες τη συμπαράστασή τους προς τα θύματα του μεγάλου σεισμού στη Λ΄Ακουιλα. Οι υπογραφές αυτές «επιστρατεύθηκαν» ερήμην των κατόχων τους για την επάνδρωση των ομάδων υποστήριξης του πρωθυπουργού.

Δεν πρόσεξαν όμως οι συντάκτες των ονομαστικών καταλόγων, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν αρκετά ευτράπελα. Ενα από αυτά ήταν η εμφάνιση, υπό την ρουμπρίκα «Αλληλεγγύη στον Σίλβιο», του ονόματος της Τζοβάνα Μελάντρι , η οποία είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού στην προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τον Στέφανο Πεντίκα, ο οποίος είναι γερουσιαστής του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Στις περιπτώσεις αυτές στοιχειοθετείται το αδίκημα αντιποίησης ταυτότητας και θα μπορούσε να υπάρξει δίωξη αν ήταν γνωστοί οι δράστες.

Παραμένοντας κλινήρης στο Νοσοκομείο Ραφαέλε του Μιλάνου, ο Καβαλιέρε λίγο έλειψε να έχει «συνάντηση» με ψυχικά διαταραγμένο άτομο, το οποίο συνέλαβαν οι άνδρες της ασφάλειάς του προτού προλάβει να βγει από το ασανσέρ. Ο χθεσινός απροσδόκητος «εισβολέας» δήλωσε κατά τη σύλληψή του ότι ήθελε να χαιρετήσει τον πρωθυπουργό. Στο αυτοκίνητό του, που το είχε σταθμεύσει έξω από το νοσοκομείο, βρέθηκαν πάντως μπαστούνια του μπέιζ μπολ και του χόκεϊ, ξύλινα και πλαστικά.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διανυκτέρευσε και χθες στο νοσοκομείο επειδή ένιωθε ακόμη πόνους. Οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι εξιτήριο θα λάβει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα.
Πηγή Ελληνικό Καφενείο

http://kafeneio-gr.blogspot.com/feeds/posts/default

όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα


Στην Πρέβεζα παπάδες λειτουργούν και τελούν μυστήρια στη νεοελληνική

«Τον τελευταίο καιρό (περίπου τα δύο προηγούμενα χρόνια) άρχισαν πολλές ενορίες της Μητροπόλεώς μας να χρησιμοποιούν στη λατρεία τη δημοτική γλώσσα. Να λειτουργούν (όλη τη θεία λειτουργία ή μόνον κάποιες ευχές της αγίας αναφοράς συνήθως), να βαφτίζουν και να ευλογούν γάμους στη Νέα Ελληνική».
Με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν υπεύθυνοι της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης την απόφασή τους να τελούν τη Θεία Λειτουργία μεταφρασμένη στη δημοτική. Και όπως εξηγούν, το έκαναν προκειμένου οι πιστοί να κατανοούν καλύτερα τον λόγο του Θεού. «Αν δεν κατανοούμε τις προσευχές και τον λόγο του Θεού (Ευαγγέλιο) δεν «μπορεί και δεν γίνεται να μπει στην καρδιά μας και να την αλλάξει (...).
Η σημερινή γλώσσα θα λειτουργήσει ως φως που θα ανοίξει τον δρόμο στον λόγο του Θεού να φωτίσει την καρδιά μας και τη ζωή μας», γράφουν σε κείμενο που έχουν δημοσιεύσει στο Ίντερνετ.
Η πρωτοποριακή- για τα ελληνικά εκκλησιαστικά δεδομένα- κίνησή τους προκάλεσε όμως «ιερές» αντιδράσεις. Πριν από λίγο καιρό, ομάδα ιερέων από ενορίες της Αττικής ανέβασαν κείμενο σε εκκλησιαστικού περιεχομένου site (http://egolpio. wordpress. com) εκφράζοντας την αντίθεσή τους και χαρακτηρίζοντας τη μετάφραση ως πράξη αντικανονική, που στρέφεται δηλαδή κατά της παράδοσης της Εκκλησίας.
Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει ένας «ιερός» γλωσσικός πόλεμος στο Διαδίκτυο με ανταλλαγή κειμένων. Οι μεν υποστηρίζουν ότι η γλώσσα πρέπει να αλλάξει. Οι δε ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο και το χαρακτηρίζουν «λειτουργική ανομία».
Η ιστορία θυμίζει τα «Ευαγγελικά»· την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει το 1901, όταν ο συγγραφέας Αλέξανδρος Πάλλης είχε μεταφράσει τότε στη δημοτική κείμενα του Ευαγγελίου, τα οποία είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ακρόπολις». Υπήρξαν όμως αντιδράσεις από υποστηρικτές της αρχαίας γλώσσας. Ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας- υπήρξαν μάλιστα και νεκροί- και η δημοσίευση των ευαγγελικών κειμένων στη δημοτική διεκόπη.
Εκατόν οκτώ χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά κάπως διαφορετική. Βία δεν υπάρχει στο Ίντερνετ όπου εξελίσσεται η αντιπαράθεση, αλλά δεν λείπουν τα ειρωνικά σχόλια και το καυστικό χιούμορ. Ενδεικτικοί είναι και οι τίτλοι των κειμένων τους.
«Είναι για πέταμα η λειτουργική μας γλώσσα;», αναρωτιούνται οι υπέρμαχοι του αρχαίου κειμένου. «Το... πέμπτο Ευαγγέλιο... Ο π. Ιωάννης Φωτόπουλος και η παρέα του!», τιτλοφορούν το κείμενό τους οι υποστηρικτές της δημοτικής.

«Τα απολαμβάνουν»

Στην Πρέβεζα πάντως αρκετές ενορίες τελούν σήμερα τη Θεία Λειτουργία, αλλά και γάμους ή βαφτίσεις στη δημοτική. «Εδώ και λίγο καιρό κάνω τη θεία λειτουργία στη δημοτική.
Ο κόσμος το ζητάει και το ευχαριστιέται. Όλο το εκκλησίασμα το επιθυμεί και το απολαμβάνει», λέει στα «ΝΕΑ» ο εφημέριος του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Γαλήνης Παπαδάτων Πρεβέζης πατήρ Θωμάς Σωτηρίου. «Με τον ίδιο τρόπο, στη δημοτική δηλαδή, κάνουμε γάμους και βαπτίσεις. Θέλουμε να καταλαβαίνει ο χριστιανός τι λέμε.
Είναι στη γλώσσα που μιλάμε τώρα, όχι στη γλώσσα που μιλούσαν τότε, όταν γράφτηκαν τα ιερά κείμενα», προσθέτει.
Την άποψη του πατρός Θωμά συμμερίζονται άλλοι 86 ιερείς της Πρέβεζας, που έχουν συντάξει ένα κείμενο και το έχουν αναρτήσει στο Διαδίκτυο απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ομάδα 13 ιερέων από την Αττική που τους εγκαλεί για την ενέργειά τους.
«Προσπαθήστε πατέρες να μην ασχοληθείτε με το μονοτονικό. Δεν συμφωνούμε ούτε εμείς, αλλά η πραγματικότητα μάς... ξεπερνάει. Τα παιδιά όλων μας αυτό έμαθαν.
Γι΄ αυτούς γράψαμε την απάντηση. Σεις μπορείτε άνετα να χρησιμοποιείτε και μονοτονικό και πολυτονικό! Αυτοί, τα παιδιά μας, πρέπει να ενημερωθούν σωστά ώστε να γίνει “δική τους η ατμόσφαιρα” των ναών» γράφουν μεταξύ άλλων.

Η αντίδραση: ευτελισμός

«Αυτά τα κείμενα είναι ιστορικά. Είναι μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας. Δεν γίνεται να αποκαθηλώσουμε τη γλώσσα. Ευτελίζουμε τα κείμενα.
Τα διαστρεβλώνουμε», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο πατήρ Ιωάννης Φωτόπουλος, εφημέριος στον ναό της Αγίας Παρασκευής, από τους υπέρμαχους της αρχαίας γλώσσας.
Όσο για το επιχείρημα της άλλης πλευράς, ότι η μετάφραση γίνεται προκειμένου να βοηθηθούν στην κατανόηση των κειμένων και οι νέοι, ο πατήρ Ιωάννης απαντά: «Όποιος ενδιαφέρεται, θα πρέπει να κοπιάσει να διαβάσει. Έχουμε κι εμείς νέους στην ενορία.
Δεν μας έχουν πει όμως ποτέ ότι έχουν πρόβλημα κατανόησης των ιερών κειμένων. Εξάλλου υπάρχουν βιβλιαράκια που μπορούν να προμηθευτούν οι πιστοί, τα οποία στη μία σελίδα έχουν το αρχαίο κείμενο και στην άλλη τη μετάφραση».
Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Φωτόπουλος, η ομάδα που αντιδρά έχει κοινοποιήσει το κείμενό της σε όλους τους μητροπολίτες.

«Κόπηκε» η ιδέα Χριστόδουλου για πιλοτική ανάγνωση στη δημοτική


ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να φέρει τη δημοτική στην Εκκλησία είχε κάνει και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μία από τις πρώτες του «νεωτερικές» εξαγγελίες- που στόχο είχαν να φέρουν τους νέους πιο κοντά στην Εκκλησία - ήταν, το 1999, η ανάγνωση του Ευαγγελίου στη δημοτική στις κυριακάτικες λειτουργίες.
Τελικά, η ανάγνωση άρχισε πιλοτικά, τον Σεπτέμβριο του 2004, από την περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής. Δεν κράτησε όμως πολύ. Εννιά μήνες αργότερα, η ανάγνωση στη δημοτική σταμάτησε «επειδή οι νέοι συνήθως δεν έχουν έλθει στην Εκκλησία κατά την ώρα των αναγνωσμάτων...», τόνιζε η τότε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης

Πηγή: «Τα Νέα» - 14/12/2009

Η παράσταση αρχίζει: Διαφθορά-συναίνεση-πολιτική αναπαλαίωση


Η παράσταση αρχίζει: Διαφθορά-συναίνεση-πολιτική αναπαλαίωση

Κάθε φορά που τα αδιέξοδα του συστήματος οδηγούν στα πρόθυρα οικονομικών ή πολιτικών καταρρεύσεων εμφανίζονται οι «δαίμονες» που το απειλούν και τα μυθικά «όπλα» εναντίον των «δαιμόνων».
Η «διαφθορά» είναι ο πλέον γνωστός «δαίμονες».
Έχει «φορεθεί» πολύ αυτή η απάτη στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Έχουν παίξει αφηνιασμένα πάνω σε αυτό το «ιδεολόγημα» της απάτης και στο συνακόλουθο της «κάθαρσης». Φυσικά η «διαφθορά» όχι μόνο δεν κτυπήθηκε, αλλά γιγαντώθηκε, έπαιρνε ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις, μετά ακριβώς από τα «συναινετικά» οικουμενικά σχήματα κατά της διαφθοράς.
Ο «δαίμονας» της «διαφθοράς» εμφανίζεται πολύ απειλητικός όταν τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας έχουν δρομολογήσει, κάτω από τις ασφυκτικές κρίσεις (οικονομικές-πολιτικές), τη «Συναίνεση» (οικουμενικά σχήματα και κυβερνητικά μέτωπα συνεργασιών), με κεντρικό στόχο: Την αναδιάταξη (αναπαλαίωση) του σάπιου πολιτικού σκηνικού.
Η βαθιά και οξύτητα οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα ο καπιταλισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Τα κόμματα επίσης έχουν «ροκανιστεί» από αυτή την οικονομική κρίση και κοινωνική σήψη. Δεν μπορούν πλέον από μόνα τους το καθένα να αντιμετωπίσει τα πιεστικά προβλήματα και κυρίως να υλοποιήσει τις «προσταγές» των αφεντικών τους.
Απαιτείται πολιτική συναίνεση!!!
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα: Εδώ τα προβλήματα είναι ακόμα πιο πιεστικά και συνδυάζονται με τα εκρηκτικά εθνικά προβλήματα. Από την άλλη τα κόμματα είναι εντελώς χρεοκοπημένα και αναξιόπιστα στα μάτια του ελληνικού λαού.
Πρέπει το ταχύτερο να «κατασκευαστεί» η Συναίνεση, να δρομολογηθούν οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα και μέσω αυτών να αναδιαταχθεί-αναπαλαιωθεί. το κομματικό τοπίο.
Όλη αυτή η απάτη θα στηριχθεί πάνω στην τρομοκρατική κινδυνολογία γύρω από την υπαρκτή οικονομική κρίση, στη μυθική σύνδεση της κρίσης με τη «διαφθορά» και στο ιδεολογικό μύθευμα επίσης του κτυπήματος της διαφθοράς.
Όλα τα «όργανα» προς τα εκεί παίζουν: Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, τα ΜΜΕ και τους αμερικανοτσολιάδες τύπου Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη…
Πάνω σε αυτή την προοπτική κινούνται και πολιτικοί παίχτες: Από την Ντόρα μέχρι τον Αλαβάνο. Και οι δύο ετοιμάζονται για νέα πολιτικά σχήματα, τα οποία μετά θα συμμετέχουν σαν νέα κόμματα στην «εθνική ενότητα»!!!
Αυτά ως εισαγωγή. Θα τα αναλύσουμε διεξοδικά στη συνέχεια.
Τώρα θα αρχίσουμε με ένα εύστοχο κείμενο της Αριστέας Μπουγάτσου από την «Ε»:
Αντιμετώπιση διαφθοράς: Περί διαγραμμάτων
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Στα χρόνια της σεμνότητας και ταπεινότητας οι διακηρύξεις για την πάταξη της διαφθοράς χάθηκαν λόγω Ολυμπιάδας, που απαιτούσε τους Ελληνες «ντοπαρισμένους» με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας για τους αγώνες και για τη Γιάννα, η οποία λικνιζόταν στην τελετή λήξης, ενώ ο Καραμανλής δεν έβλεπε την ώρα να φύγει για Ραφήνα.
Στις μέρες της ρήσης «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» οι νέες διακηρύξεις κατά της διαφθοράς εκδηλώνονται εν μέσω κρίσης και ανασφάλειας και μάλλον θα εξατμιστούν γιατί, λόγω συγκυρίας, και πάλι απαιτείται... εθνική ομοψυχία! Πάντα υπάρχει μια αφορμή για να αναβάλλεται ο «πόλεμος» κατά της διαφθοράς γενικώς, ενώ ειδικώς όπου ακούς πολλά συμβούλια και διαβούλια ή επιτροπές... τρέχα υποψιαζόμενος βάσιμα συμβιβασμούς, συμψηφισμούς και διακομματικές ομερτά. Τα συστήματα των μικρών ή μεγάλων «νταβατζήδων» επιβιώνουν, αλλάζοντας περιοδικά γήπεδα. Είναι ανθεκτικά όπως οι κατσαρίδες στα «εντομοκτόνα», εκείνα που δήθεν έφτιαξαν οι πολιτικές μαριονέτες τους οι οποίες κυβερνούν αντ' αυτών, κουμαντάροντας πρώτα τους ανυποψίαστους και τους καθαρούς.
Το βαρύγδουπο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών λοιπόν ακόμα και αν υποθέσουμε ότι επιθυμεί να εξεγερθεί και να ζωστεί άρματα για τον πόλεμο κατά της διαφθοράς αδυνατεί λόγω... αγύμναστης μέσης. Είναι γνωστό ότι η αρματωσιά θέλει πρωτίστως μέση, αλλά και ψυχή. Απ' αυτούς λείπουν και τα δύο. Ακόμα και αν ατομικώς μπορεί να θέλουν να αποτινάξουν εξαρτήσεις, μένουν στις εξαγγελίες προθέσεων γιατί αποδέχονται να σύρουν τις αμαρτίες των κρυφών κομματικών ταμείων και να κυβερνήσουν συνάπτοντας... «Γιάλτες» με τους εργολάβους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου, τους βιομήχανους κ.ά.
Σήμερα, στο περιβόητο Συμβούλιο είμαι σίγουρη πως δεν πρόκειται να ασχοληθούν με κορυφαίες υποθέσεις διαφθοράς, διαπλοκής και ντροπής. Κάτι τέτοιο απαιτεί θέσεις, λύσεις, συγκρούσεις και όχι τσάι και συμπάθεια και συζητήσεις περί διαγραμμάτων για την ικανοποίηση του κοινού των ειδήσεων των οκτώ.
Αν αντέχουν οι του Συμβουλίου ας μας εξηγήσουν:
ΠΡΩΤΟΝ: Γιατί κρατιέται μυστικός ο φάκελος των υποκλοπών επί πέντε χρόνια; Δεν συγκινεί ούτε η «αυτοκτονία» ενός χαρούμενου ανθρώπου ή φοβούνται μήπως «αυτοκτονήσει» κάποιος «κοριός», κάποιος υπουργός ή κάποιος λειτουργός που δήθεν ερεύνησε; Ποιος απειλείται από το μυστικό των υποκλοπών;
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Πού πήγαν οι δομημένες μίζες που βγήκαν από την αφαίμαξη των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων; Πότε θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι; Μήπως η «δομημένη δικαιοσύνη» ψάχνει για τις περιβόητες βαλίτσες ή... χάθηκε στη μετάφραση;
Στα Ταμεία, πάντως, οι απόμαχοι της δουλειάς κατορθώνουν και παίρνουν σύνταξη σε ένα χρόνο! Είναι ένα επίτευγμα, αν η συνταξιοδότηση συγκριθεί με τη... δικαστική διερεύνηση...
ΤΡΙΤΟΝ: Ποιος αντέχει να μιλήσει για τον κυνισμό του νόμου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Αυτόν που απροκάλυπτα θέλει για μιντιάρχη όποιον πουλάει όπλα στο Στρατό, όποιον 'κονομάει από τα δημόσια έργα, από τα νοσοκομεία και από κάθε φλέβα του κράτους και των συμβάσεών του;
Ποιος θα τα βάζει με τους πραματευτάδες που ταυτόχρονα με τις δουλειές τους πουλάνε προστασία στα λιγούρια της πολιτικής, ενημέρωση αλά καρτ και ψυχαγωγία του τύπου... «μια πετυχημένη βίζιτα»;
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Ποιο Σύνταγμα προβλέπει οι υπήκοοι να πληρώσουν διόδια για να σκοτώνονται σε δρόμους που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και αυτοί άρχισαν να μαζεύουν τα ευρώ για να αρχίσουν... τα έργα; Αλήθεια, θα μας πει το Συμβούλιο πόσο κοστίζει εδώ το χιλιόμετρο για οδό, για μετρό και για σιδηρόδρομο; Ετσι για να βρούμε τα δισ. της διαφθοράς που θα μας λείπουν από τους προϋπολογισμούς...
ΠΕΜΠΤΟΝ: Γιατί δεν έχουν «καθαρίσει» με τους χονδρεμπόρους των ναρκωτικών και των ανθρώπων; Για αυτούς δεν υπάρχουν επιχειρήσεις τύπου ρεσάλτο με την κωδική ονομασία «Μιχάλης»;
Σ' αυτές και άλλες πολλές υποθέσεις διαφθοράς, διαπλοκής και ντροπής το Συμβούλιο δεν θα απαντήσει. Οι «σκιώδεις κυβερνήτες» θα θυμώσουν. Τα καρτοκινητά-σκιές θα κελαηδήσουν. Αλλωστε οι αρχηγοί βιάζονται. Βάφονται για τις δηλώσεις που θα παίξουν στα δελτία. Δεν είμαστε για τέτοια τώρα! Ο Χριστοφοράκος μας έλειψε, όμως... ο «Θείος» τα ακούμπησε πάλι για τις εκλογές. Για υποκλοπές και για διόδια θα μιλάμε;

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΌΝΗΣΗ


Το πνεύμα των χριστουγέννων ήρθε χτές σχεδόν στον ύπνο μου-κοντεύα να κοιμηθώ-όταν κοιτάζοντας την τηλεόραση, που έπαιζε στα χαμένα, βλέπω ένα ρασοφόρο -αδιευκρινίστου βαθμού ιεραρχίας-με πάλευκα γένια και μαλλιά να μιλάει σχεδόν δακρυσμένος.

Δυναμώνω την ένταση της φωνής να ακούσω τι έλεγε, ένα σας λέω,έμεινα έκπληκτος!
με αυτά που είπε συγκινήθηκα, πραγματικά ένιωσα το γιατί αξίζει να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα!
Μου θύμησε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων:την πνευματική ανάταση και αναζωογόνηση.

Ο Χριστός δεν γεννήθηκε 25 δεκέμβρη, τότε γιορτάζοταν το φώς του κόσμου μας ο ήλιος και για του χριστιανού το Φώς του κόσμου είναι ο Χριστός οπότε έβαλαν στη γιορτή του θεού Ήλιου.
Ιστορικά ο Χριστός γεννήθηκε περι το Μάρτη.
Η γιορτή των χριστουγέννων δεν έχει επομένως να κάνει με τα γεννέθλια του Χριστού αλλά με τη γέννηση του Φωτός της σωτηρίας και είναι για τούτο που επιλεχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα κατάλληλη λόγω της ισορροπίας του φωτός του Ήλιου σημαδιακή σε όλες τις προηγούμενες φάσεις του θρησκευτικού συναισθήματος του Ελληνισμού, τότε γεννιέται ο Ήλιος στην προηγούμενη του χριστιανισμού κατάσταση.
Τότε γίνεται αναγκαίο να γιορταστεί αντι του φωτός το Φώς της σωτηρίας.

Είναι ο χριστιανισμός δύο τινά: μνήμη του θανάτου και ελπίδα σωτηρίας.
Είναι η μνήμη θανάτου απλά η κατανόηση του εφήμερου της ζωής και η διαπίστωση της ύπαρξης αξίας πέραν της εφήμερης ζωής, αξίας διαχρονικής, άυλης και για τούτο καλούμενης Πνευματικής.
Η σωτηρία είναι φωτισμός του πνεύματος του ανθρώπου να δει τα όντως ουσιώδη και να τα διακρίνει απο τα επουσιώδη.
Αυτό γίνεται με την συναίσθηση- αντίληψη αυτών και απο την άλλη με την προσπάθεια του για αλλαγή πλεύσης στη ζωή του. Είναι η αναζωογόνηση του Πνεύματος του που οδηγεί σε ένα νέο δρόμο το δρόμο της μακαριότητας.

Αυτή τη διαχρονική μακαριότητα δίδαξε ο Χριστός και είναι πολύ απλό να γίνει κατανοητή:
Αν θέλετε να κρατήσετε μία μόνο σελιδα απο όλες της ΄Αγιας γραφής και να είναι ο οδηγός της ζωής σας αρκεί μόνο αυτή:[ΜΑΤΘΑΙΟΥ 5,3-12]
η οποία αναφέρεται στους μακαρισμούς.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΙΣΜΩΝ- Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑ-

ΕΝΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

1. μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών είναι η βασιλεία των ουρανών

2.μακάριοι οι πενθούντες, ότι αυτοί παρακληθήσονται.

3.μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσιν την γήν.

4.μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην,ότι αυτοί χορτασθήσονται.

5.μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται.

6.μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί ελεηθήσονται.

7.μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί θεού κληθήσονται.

8.μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών.

9.μακάριοι έστε όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι πάν πονηρόν ρήμα καθ'υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού.Χαίρεται και αγαλλιάσθε ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς.



Μια σελίδα γεματη φώς που αρκεί για να οδηγήσει τη ζωή μας πνευματικά.
με άλλα λόγια αναλύοντας τα πυκνά νοήματα

1. Ταπεινοφροσύνη είναι το να μην έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας, αυτό σημαίνει το φτωχοι τω πνέυματι κι όχι βέβαια η νοητική ανεπάρκεια και η βλακεία.
Το να είμαστε ταπεινοί είναι το πρώτο και το κυρίαρχο: αποτελεί τη ασφαλή βάση όλων τν αρετών που θα επιδιώξουμε, έτσι μόνο οι ταπεινοί θα εκπληρώσουν το νόημα- το σκοπό της ύπαρξης τους.

2.Η συναίσθηση του λαθεμένου τρόπου ζωής μας φέρνει αναταραχή, θλίψη, στενοχώρια.Όμως αυτή η θλίψη είναι θετική, γιατί μας δείχνει το λάθος και συνεπομενα το σωστό δρόμο -που δεν είναι αυτός που τραβάμε- κι επομένως θα βρούμε την ορθή κατευθυνση μέσω της αλλαγής πορείας.
Η αλλαγή πορείας είναι αυτό που λέγεται μετάνοια.
Τοτε θα πάψουν να είναι θλιμένοι οι άνθρωποι, όταν βαδίζουν στο σωστό πνευματικό μονοπάτι, που προκύπτει όταν νοιώσουν το λάθος και φωτιστεί η κρίση τους, και δραστηριοποιηθούν στη νέα κατεύθυνση.

3.Ποια είναι η κατεύθυνση αυτή;
Απλά ο δρόμος μας στη γή, που όμως τηρεί κάποιες προδιαγραφές .
Μετά την ταπεινότητα που φωτίζει το νού απαιτείται η πραότητα.
Ακόμη και σαν λέξεις ξέρουμε τι σημαίνει ταπεινότητα πραότητα;
Ας το αναζητήσουμε λοιπόν αφού "Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις''
πραότητα είναι η ηρεμία,η ηπιότητα η μακροθυμία, η υπομονή

Ο πράος ξεκινώντας απο τα καθημερινά φτάνει στα διαχρονικά, είναι μπροστά απο όλους στην επιτυχία των πραγματων που αξίζουν στη ζωή μας και δίνουν ευτυχία-μακαριότητα.
Γνωρίζετε πιο ευτυχείς ανθρώπους απο τους πράους;Σε αυτούς δεν ανήκει η ζωή στη γή;

4.Το μόνο αγαθό που δικαίως επιζητά διακαώς και αενάως ο άνθρωπος είναι η δικαιοσύνη,και είναι το μόνο αγαθό που μπορεί να προσφέρει κορεσμό ευτυχίας μόνιμο.
Παρατηρήστε όλα τα άλλα αγαθά υλικά και άυλα δεν το κάνουν αυτό.
Κανένα άλλο αγαθό δεν έχει αυτή την ιδιότητα παρα μόνο πρόσκαιρα.
Ας επιζητούμε λοιπόν δικαιοσύνη για τον κόσμο μας δίνει διαρκή ευτυχία.

5.Υπάρχει φτωχός και πλούσιος, πάντα υπάρχει όμως και φτωχότερος, πάντα και πλουσιότερος.
Εκείνος που μόνο συλλέγει γίνεται ακόρεστος και άπληστος χάνει την ηρεμία του χάνει την ευτυχία του.Κορεσμός στην κατανάλωση το ξέρουμε καλά δεν υπάρχει ούτε βέβαια και στην αναζήτηση της κατανάλωσης.

Τα αγαθά είναι βεβαίως και για τους ανθρώπους, αλλά μόνο όταν δίνουμε το πολυτιμότερο αγαθό μας το ενδιαφέρον μας για τους άλλους τότε μόνο βγαίνουμε κερδισμένοι.Κερδίζουμε το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους.Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει αγάπη απο το να ενδιαφέρεται κανείς.

Ελεημοσύνη τι είναι;
Απόκτησε έλεος για όλους τους συνανθρώπους σου και τότε θα έχεις ελεημοσύνη.
Έλεος είναι το να συμπάσχει κανείς με τους συνανθρώπους του, είναι να ενδιαφέρεται να νοιάζεται.
Τότε προκύπτει ο καρπός η πράξη και θα προκύψει όπως πρέπει διακριτική και αποτελεσματική.
Θα δώσεις στο παιδί σου μόνο ψωμί; αρκεί;
Οι άνθρωποι είναι φτωχοί μόνο όταν δεν έχουν χρήματα και φαγητά;Όχι βέβαια.Ώστε ελεημοσύνη δεν κάνουμε μόνο στους φτωχούς αλλά και στους πλούσιους.
Ελεημοσύνη είναι να παρατηρείς τις ανάγκες του άλλου και να βοηθάς στο να τις καλύπτει όπως και όσο μπορείς.

6.Καθαρός στην καρδιά είναι αυτός που θα ελεηθεί, αυτός που θα καλυφτούν οι ανάγκες του και θα ενδιαφερθούν οι ανθρωποι για αυτόν.
Ολοι τέτοιους ανθρώπους δεν επιδιώκουμε για φίλους για σύζυγους για οτιδήποτε;
Είναι δύσκολο να είναι κανείς άδολος και ισορροπημένος συναισθηματικά είναι σπάνιο.
Δεν είναι εύκολο να γίνει κανείς έτσι, είναι όμως μια μεγάλη αρετή κι αξίζει να προσπαθήσει κανείς να το πετύχει κι οπωσδήποτε αξίζει να βοηθηθεί για αυτό.Δεν είναι όλα στο χέρι μας ας ζητήσουμε και θα μας δοθεί,θα ελεηθούμε δηλαδή.

7.Ειρηνοποιοί αυτοί που επιδιώκουν την ειρήνη για τους ανθρώπους.Υιός του θεού δεν είναι ο θεός που παίρνει ανθρώπινη διάσταση; Με άλλα λόγια οι Ειρηνοποιοί είναι μια μορφή του θεού που ευοδώνει το δρόμο του.Ο δρόμος της ειρήνης είναι ο δρόμος του θεού επομένως.
Ειρήνη είναι η έλλειψη αντιπαλοτήτων η έλλειψη διεκδικήσεων η έλλειψη βίας, γαλήνη, απουσία πολέμου, ένα μη βίαιο τρόπο ζωής, τον τερματισμό μιας βίαιης συγκρούσεως.
Κατάργηση της βίας μας δειχνει το μονοπάτι του πνεύματος.

8.Όσοι επιζητούν τη δικαιοσύνη κακοπαθαίνουν απο τους κοντόφθαλμους άδικους άπληστους θολωμένους ανθρώπους.Αλλά η εμμονή στο δρόμο της δικαιοσύνης είναι το νόημα ο σκοπός της ύπαρξης μας και τότε μόνο τον εκπληρώνουμε όταν ξεπερνάμε ακόμη και την κακοπάθεια που αυτός συνεπάγεται αυτή η αυτοεκπλήρωση δια της αυτοθυσίας είναι η βασιλεία των ουρανών στα ανθρώπινα η κυριάρχηση της θείας αρμονίας στις ανθρώπινες υποθέσεις.

9.Η χαρά για την εκπλήρωση του σκοπού της ύπαρξης μας είναι σίγουρο ότι θα περιέχει κακοβουλες επιθέσεις βρισιές κατηγορίες κι όχι μόνο.Αρα όταν οι αδικες επιθέσεις κάθε είδους προκύπτουν χαιρόμαστε διπλά γιατί βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο το δύσκολο μονοπάτι.
της ταπεινοφροσύνης, της πραότητας, της δικαιοσύνης, του ελέους, της καθαρής καρδιάς,της ειρήνης, αλλά και των δυσκολιών που αξίζουν και δίνουν ουσιαστική ευτυχία και χαρά.

Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων της πνευματικής αναζωωγόνησης και ανάτασης.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα με ουσιαστική ευτυχία και αυτοεκπλήρωση.

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ
Το ποίημα

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι
το κείμενο

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Άγγελος Σικελιανός ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Αγιος Νικήτας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ανακοίνωση ανάλυση απόκριες κούλουμα Αποστόλης Μαυροκέφαλος απόψεις ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΡΠΦΕΛΔ αρχιτεκτονική Αστεία ασφάλεια ΆυλονΣχεδιασμός αυτοκίνητο ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτοπροστασία Βαλαωρίτης ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΝΑΝΟΣ Βιβλίο ΒΙΟΛΙ ΒΛΥΧΟ βλυχό γενεολογία ΓΕΝΙ Γένι ΓΙΑΟΥΖΟΣ γλέντι γλυκά ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΟΛΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ Διασκέδαση διατήρηση ντόπιων σπόρων ΔΙΑΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ δικαιοσύνη δίκτυο ανταλλαγής σπόρων και αγαθών ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Εγκλήματα έθιμα ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ εκδόσεις ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ελληνικότητα εξυγείανση Εορταστική κουζίνα επικαιρότητα έργα ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ευζείν ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ζωγραφική ΖΩΓΡΑΦΟΣ θάλασσα ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ιατρικά θέματα πρόληψης ΙΣΤΟΡΙΑ ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ιστοριούλες διδακτικές ΚΑΒΒΑΔΑΙΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΑ καθημερινές συνήθειες Καθημερινότητα ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ κάλαντα πρωτοχρονιάς καλλιτέχνες ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ καïκια κερδίζοντας κινηματογράφος ΚΙΟΥΡΤΟΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΚΛΕΑΡΕΤΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΛΑΜΟΥ κοινωνία Κόλπος Βλυχού ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ κουζίνα ΚΡΗΝΕΣ ΚΡΗΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΛΑΔΟΠΙΤΑ Λαϊκές εκφράσεις ΛΕΛΕΓΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ 1800 ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ Λευκαδίτικα μαχαίρια λευκαδίτικη κουζίνα λιμάνι Οδυσσέα Λιμάνι του Οδυσσέα ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ λογοτεχνία ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μοντελισμός μουσείο ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΛ.ΚΥΡ. μουσική μουσική παράδοση μουσικοί ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ μπουράνο μύθοι αισώπου ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Νικόλαος Δ.Καββαδάς ΝΙΚΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ντοκυμαντέρ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ οικονομία Ομηρική Ιθάκη ορθή διατροφή Πάλη για τα αυτονόητα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ παράδοση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ πατριδογνωσία Πέλιτη περιβάλλον πίστη ΠΟΙΗΣΗ ποίηση πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ πολιτική αυτοπροστασία ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ πολιτιστικά ΠΟΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ ποτά πριάρι ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ πρόσωπα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΤΑΡΥ-ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ σκαρί ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟΣ Σοφια Καλογεροπούλου ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ στατιστικά ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΥΒΟΤΑ σύγχρονη αρχιτεκτονική ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ σύγχρονη ιστορία ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2009 ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2010 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΣΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2012 Η ΝΕΟΛΑΙΑ σύλλογος Βλυχου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΥΧΟΥ ΓΕΝΙΟΥ ΣΥΜΟΛ συνέντευξη ΣΥΝΘΕΤΗΣ συνταγές ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΧΙ Ταινίες τέκτονες-μασόνοι-ροταριανοί τηλεόραση ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ τοπία ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΛΗΑΡ τραγουδιστές υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΜΝΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΙ Φάνης Καββαδάς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ φωτογραφίες φωτογράφοι Χειροτεχνία ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΨΑΡΕΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις


www.vlicho.blogspot.com

www.vlicho.blogspot.com

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ
κάντε κλίκ για χαρτη κόλπου