Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΌΝΗΣΗ


Το πνεύμα των χριστουγέννων ήρθε χτές σχεδόν στον ύπνο μου-κοντεύα να κοιμηθώ-όταν κοιτάζοντας την τηλεόραση, που έπαιζε στα χαμένα, βλέπω ένα ρασοφόρο -αδιευκρινίστου βαθμού ιεραρχίας-με πάλευκα γένια και μαλλιά να μιλάει σχεδόν δακρυσμένος.

Δυναμώνω την ένταση της φωνής να ακούσω τι έλεγε, ένα σας λέω,έμεινα έκπληκτος!
με αυτά που είπε συγκινήθηκα, πραγματικά ένιωσα το γιατί αξίζει να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα!
Μου θύμησε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων:την πνευματική ανάταση και αναζωογόνηση.

Ο Χριστός δεν γεννήθηκε 25 δεκέμβρη, τότε γιορτάζοταν το φώς του κόσμου μας ο ήλιος και για του χριστιανού το Φώς του κόσμου είναι ο Χριστός οπότε έβαλαν στη γιορτή του θεού Ήλιου.
Ιστορικά ο Χριστός γεννήθηκε περι το Μάρτη.
Η γιορτή των χριστουγέννων δεν έχει επομένως να κάνει με τα γεννέθλια του Χριστού αλλά με τη γέννηση του Φωτός της σωτηρίας και είναι για τούτο που επιλεχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα κατάλληλη λόγω της ισορροπίας του φωτός του Ήλιου σημαδιακή σε όλες τις προηγούμενες φάσεις του θρησκευτικού συναισθήματος του Ελληνισμού, τότε γεννιέται ο Ήλιος στην προηγούμενη του χριστιανισμού κατάσταση.
Τότε γίνεται αναγκαίο να γιορταστεί αντι του φωτός το Φώς της σωτηρίας.

Είναι ο χριστιανισμός δύο τινά: μνήμη του θανάτου και ελπίδα σωτηρίας.
Είναι η μνήμη θανάτου απλά η κατανόηση του εφήμερου της ζωής και η διαπίστωση της ύπαρξης αξίας πέραν της εφήμερης ζωής, αξίας διαχρονικής, άυλης και για τούτο καλούμενης Πνευματικής.
Η σωτηρία είναι φωτισμός του πνεύματος του ανθρώπου να δει τα όντως ουσιώδη και να τα διακρίνει απο τα επουσιώδη.
Αυτό γίνεται με την συναίσθηση- αντίληψη αυτών και απο την άλλη με την προσπάθεια του για αλλαγή πλεύσης στη ζωή του. Είναι η αναζωογόνηση του Πνεύματος του που οδηγεί σε ένα νέο δρόμο το δρόμο της μακαριότητας.

Αυτή τη διαχρονική μακαριότητα δίδαξε ο Χριστός και είναι πολύ απλό να γίνει κατανοητή:
Αν θέλετε να κρατήσετε μία μόνο σελιδα απο όλες της ΄Αγιας γραφής και να είναι ο οδηγός της ζωής σας αρκεί μόνο αυτή:[ΜΑΤΘΑΙΟΥ 5,3-12]
η οποία αναφέρεται στους μακαρισμούς.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΙΣΜΩΝ- Η ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑ-

ΕΝΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

1. μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών είναι η βασιλεία των ουρανών

2.μακάριοι οι πενθούντες, ότι αυτοί παρακληθήσονται.

3.μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσιν την γήν.

4.μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην,ότι αυτοί χορτασθήσονται.

5.μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται.

6.μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί ελεηθήσονται.

7.μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί θεού κληθήσονται.

8.μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών.

9.μακάριοι έστε όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι πάν πονηρόν ρήμα καθ'υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού.Χαίρεται και αγαλλιάσθε ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς.



Μια σελίδα γεματη φώς που αρκεί για να οδηγήσει τη ζωή μας πνευματικά.
με άλλα λόγια αναλύοντας τα πυκνά νοήματα

1. Ταπεινοφροσύνη είναι το να μην έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας, αυτό σημαίνει το φτωχοι τω πνέυματι κι όχι βέβαια η νοητική ανεπάρκεια και η βλακεία.
Το να είμαστε ταπεινοί είναι το πρώτο και το κυρίαρχο: αποτελεί τη ασφαλή βάση όλων τν αρετών που θα επιδιώξουμε, έτσι μόνο οι ταπεινοί θα εκπληρώσουν το νόημα- το σκοπό της ύπαρξης τους.

2.Η συναίσθηση του λαθεμένου τρόπου ζωής μας φέρνει αναταραχή, θλίψη, στενοχώρια.Όμως αυτή η θλίψη είναι θετική, γιατί μας δείχνει το λάθος και συνεπομενα το σωστό δρόμο -που δεν είναι αυτός που τραβάμε- κι επομένως θα βρούμε την ορθή κατευθυνση μέσω της αλλαγής πορείας.
Η αλλαγή πορείας είναι αυτό που λέγεται μετάνοια.
Τοτε θα πάψουν να είναι θλιμένοι οι άνθρωποι, όταν βαδίζουν στο σωστό πνευματικό μονοπάτι, που προκύπτει όταν νοιώσουν το λάθος και φωτιστεί η κρίση τους, και δραστηριοποιηθούν στη νέα κατεύθυνση.

3.Ποια είναι η κατεύθυνση αυτή;
Απλά ο δρόμος μας στη γή, που όμως τηρεί κάποιες προδιαγραφές .
Μετά την ταπεινότητα που φωτίζει το νού απαιτείται η πραότητα.
Ακόμη και σαν λέξεις ξέρουμε τι σημαίνει ταπεινότητα πραότητα;
Ας το αναζητήσουμε λοιπόν αφού "Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις''
πραότητα είναι η ηρεμία,η ηπιότητα η μακροθυμία, η υπομονή

Ο πράος ξεκινώντας απο τα καθημερινά φτάνει στα διαχρονικά, είναι μπροστά απο όλους στην επιτυχία των πραγματων που αξίζουν στη ζωή μας και δίνουν ευτυχία-μακαριότητα.
Γνωρίζετε πιο ευτυχείς ανθρώπους απο τους πράους;Σε αυτούς δεν ανήκει η ζωή στη γή;

4.Το μόνο αγαθό που δικαίως επιζητά διακαώς και αενάως ο άνθρωπος είναι η δικαιοσύνη,και είναι το μόνο αγαθό που μπορεί να προσφέρει κορεσμό ευτυχίας μόνιμο.
Παρατηρήστε όλα τα άλλα αγαθά υλικά και άυλα δεν το κάνουν αυτό.
Κανένα άλλο αγαθό δεν έχει αυτή την ιδιότητα παρα μόνο πρόσκαιρα.
Ας επιζητούμε λοιπόν δικαιοσύνη για τον κόσμο μας δίνει διαρκή ευτυχία.

5.Υπάρχει φτωχός και πλούσιος, πάντα υπάρχει όμως και φτωχότερος, πάντα και πλουσιότερος.
Εκείνος που μόνο συλλέγει γίνεται ακόρεστος και άπληστος χάνει την ηρεμία του χάνει την ευτυχία του.Κορεσμός στην κατανάλωση το ξέρουμε καλά δεν υπάρχει ούτε βέβαια και στην αναζήτηση της κατανάλωσης.

Τα αγαθά είναι βεβαίως και για τους ανθρώπους, αλλά μόνο όταν δίνουμε το πολυτιμότερο αγαθό μας το ενδιαφέρον μας για τους άλλους τότε μόνο βγαίνουμε κερδισμένοι.Κερδίζουμε το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους.Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει αγάπη απο το να ενδιαφέρεται κανείς.

Ελεημοσύνη τι είναι;
Απόκτησε έλεος για όλους τους συνανθρώπους σου και τότε θα έχεις ελεημοσύνη.
Έλεος είναι το να συμπάσχει κανείς με τους συνανθρώπους του, είναι να ενδιαφέρεται να νοιάζεται.
Τότε προκύπτει ο καρπός η πράξη και θα προκύψει όπως πρέπει διακριτική και αποτελεσματική.
Θα δώσεις στο παιδί σου μόνο ψωμί; αρκεί;
Οι άνθρωποι είναι φτωχοί μόνο όταν δεν έχουν χρήματα και φαγητά;Όχι βέβαια.Ώστε ελεημοσύνη δεν κάνουμε μόνο στους φτωχούς αλλά και στους πλούσιους.
Ελεημοσύνη είναι να παρατηρείς τις ανάγκες του άλλου και να βοηθάς στο να τις καλύπτει όπως και όσο μπορείς.

6.Καθαρός στην καρδιά είναι αυτός που θα ελεηθεί, αυτός που θα καλυφτούν οι ανάγκες του και θα ενδιαφερθούν οι ανθρωποι για αυτόν.
Ολοι τέτοιους ανθρώπους δεν επιδιώκουμε για φίλους για σύζυγους για οτιδήποτε;
Είναι δύσκολο να είναι κανείς άδολος και ισορροπημένος συναισθηματικά είναι σπάνιο.
Δεν είναι εύκολο να γίνει κανείς έτσι, είναι όμως μια μεγάλη αρετή κι αξίζει να προσπαθήσει κανείς να το πετύχει κι οπωσδήποτε αξίζει να βοηθηθεί για αυτό.Δεν είναι όλα στο χέρι μας ας ζητήσουμε και θα μας δοθεί,θα ελεηθούμε δηλαδή.

7.Ειρηνοποιοί αυτοί που επιδιώκουν την ειρήνη για τους ανθρώπους.Υιός του θεού δεν είναι ο θεός που παίρνει ανθρώπινη διάσταση; Με άλλα λόγια οι Ειρηνοποιοί είναι μια μορφή του θεού που ευοδώνει το δρόμο του.Ο δρόμος της ειρήνης είναι ο δρόμος του θεού επομένως.
Ειρήνη είναι η έλλειψη αντιπαλοτήτων η έλλειψη διεκδικήσεων η έλλειψη βίας, γαλήνη, απουσία πολέμου, ένα μη βίαιο τρόπο ζωής, τον τερματισμό μιας βίαιης συγκρούσεως.
Κατάργηση της βίας μας δειχνει το μονοπάτι του πνεύματος.

8.Όσοι επιζητούν τη δικαιοσύνη κακοπαθαίνουν απο τους κοντόφθαλμους άδικους άπληστους θολωμένους ανθρώπους.Αλλά η εμμονή στο δρόμο της δικαιοσύνης είναι το νόημα ο σκοπός της ύπαρξης μας και τότε μόνο τον εκπληρώνουμε όταν ξεπερνάμε ακόμη και την κακοπάθεια που αυτός συνεπάγεται αυτή η αυτοεκπλήρωση δια της αυτοθυσίας είναι η βασιλεία των ουρανών στα ανθρώπινα η κυριάρχηση της θείας αρμονίας στις ανθρώπινες υποθέσεις.

9.Η χαρά για την εκπλήρωση του σκοπού της ύπαρξης μας είναι σίγουρο ότι θα περιέχει κακοβουλες επιθέσεις βρισιές κατηγορίες κι όχι μόνο.Αρα όταν οι αδικες επιθέσεις κάθε είδους προκύπτουν χαιρόμαστε διπλά γιατί βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο το δύσκολο μονοπάτι.
της ταπεινοφροσύνης, της πραότητας, της δικαιοσύνης, του ελέους, της καθαρής καρδιάς,της ειρήνης, αλλά και των δυσκολιών που αξίζουν και δίνουν ουσιαστική ευτυχία και χαρά.

Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων της πνευματικής αναζωωγόνησης και ανάτασης.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα με ουσιαστική ευτυχία και αυτοεκπλήρωση.

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ

Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ
Το ποίημα

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι
το κείμενο

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Άγγελος Σικελιανός ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Αγιος Νικήτας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ανακοίνωση ανάλυση απόκριες κούλουμα Αποστόλης Μαυροκέφαλος απόψεις ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΡΠΦΕΛΔ αρχιτεκτονική Αστεία ασφάλεια ΆυλονΣχεδιασμός αυτοκίνητο ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτοπροστασία Βαλαωρίτης ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΝΑΝΟΣ Βιβλίο ΒΙΟΛΙ ΒΛΥΧΟ βλυχό γενεολογία ΓΕΝΙ Γένι ΓΙΑΟΥΖΟΣ γλέντι γλυκά ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΟΛΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ Διασκέδαση διατήρηση ντόπιων σπόρων ΔΙΑΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ δικαιοσύνη δίκτυο ανταλλαγής σπόρων και αγαθών ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Εγκλήματα έθιμα ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ εκδόσεις ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ελληνικότητα εξυγείανση Εορταστική κουζίνα επικαιρότητα έργα ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ευζείν ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ζωγραφική ΖΩΓΡΑΦΟΣ θάλασσα ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ιατρικά θέματα πρόληψης ΙΣΤΟΡΙΑ ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ιστοριούλες διδακτικές ΚΑΒΒΑΔΑΙΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΑ καθημερινές συνήθειες Καθημερινότητα ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ κάλαντα πρωτοχρονιάς καλλιτέχνες ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ καïκια κερδίζοντας κινηματογράφος ΚΙΟΥΡΤΟΙ ΚΛΑΡΙΝΟ ΚΛΕΑΡΕΤΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΛΑΜΟΥ κοινωνία Κόλπος Βλυχού ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ κουζίνα ΚΡΗΝΕΣ ΚΡΗΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΛΑΔΟΠΙΤΑ Λαϊκές εκφράσεις ΛΕΛΕΓΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ 1800 ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ Λευκαδίτικα μαχαίρια λευκαδίτικη κουζίνα λιμάνι Οδυσσέα Λιμάνι του Οδυσσέα ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ λογοτεχνία ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μοντελισμός μουσείο ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΛ.ΚΥΡ. μουσική μουσική παράδοση μουσικοί ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ μπουράνο μύθοι αισώπου ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Νικόλαος Δ.Καββαδάς ΝΙΚΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ντοκυμαντέρ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ οικονομία Ομηρική Ιθάκη ορθή διατροφή Πάλη για τα αυτονόητα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ παράδοση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ πατριδογνωσία Πέλιτη περιβάλλον πίστη ΠΟΙΗΣΗ ποίηση πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ πολιτική αυτοπροστασία ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ πολιτιστικά ΠΟΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ ποτά πριάρι ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ πρόσωπα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΤΑΡΥ-ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ σκαρί ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΡΙΣΤΟΞΕΝΟΣ Σοφια Καλογεροπούλου ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΣ στατιστικά ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΥΒΟΤΑ σύγχρονη αρχιτεκτονική ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ σύγχρονη ιστορία ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2009 ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2010 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΣΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2012 Η ΝΕΟΛΑΙΑ σύλλογος Βλυχου ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΥΧΟΥ ΓΕΝΙΟΥ ΣΥΜΟΛ συνέντευξη ΣΥΝΘΕΤΗΣ συνταγές ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΧΙ Ταινίες τέκτονες-μασόνοι-ροταριανοί τηλεόραση ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ τοπία ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΛΗΑΡ τραγουδιστές υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΜΝΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΙ Φάνης Καββαδάς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ φωτογραφίες φωτογράφοι Χειροτεχνία ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΨΑΡΕΜΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις


www.vlicho.blogspot.com

www.vlicho.blogspot.com

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ
κάντε κλίκ για χαρτη κόλπου