Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ






Το μαντολάτο
Στο εργαστήριο μέσα στο ειδικό σκεύος, που είναι πάνω από τη φωτιά, ρίχνουν τη ζάχαρη και το μέλι να βράσει, και ανακατεύουν συνεχώς το μείγμα μέχρι να ασπρίσει.
Το κατεβάζουν από τη φωτιά και το αφήνουν να κρυώσει.
Στο μεταξύ σε ειδικό δοχείο χτυπούν τα αυγά μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, και τα ρίχνουν σιγά σιγά μέσα στο δοχείο με το μέλι και με ξύλινες σπάτουλες ανακατώνουν το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και ενιαίο παίρνοντας χρώμα λευκό.
Τότε προσθέτουν τα αμύγδαλα και ανακατεύουν σιγά σιγά ώστε να πάνε παντού σε όλη τη μάζα ομοιόμορφα.


Η ζύμη είναι έτοιμη και τη ρίχνουν πάνω στις επιφάνειες κοπής με ειδικές κοιλότητες σαν μήτρες, όπου έχουνε βάλει το φύλλο - που το έλεγαν παλιά όστιες -για να πάρει η μάζα μια πρώτη μορφή μπλοκ και να μπορεί να βγει χωρίς να κολλήσει στη μήτρα.
Πρώτα όμως την ισιώνουν για να πάρει ίδιο πάχος.

Κατόπιν με ένα μαχαίρι μακρύ ίσιο και κοφτερό ο κόφτης κόβει τη ζύμη σε λουρίδες και τις τοποθετεί σε μαρμάρινο πάγκο για να κρυώσει και να κρυσταλλώσει.


Αφού κρυώσουν και στερεοποιηθούν οι λωρίδες της ζύμης ο κόφτης κόβει μαντολάτα, που στη συνέχεια τα τυλίγουν μέσα σε ζελατίνες διαφανείς ζαχαροπλαστικής,
που τις δένουν σαν δώρο με φιόγκο που τον τυλίγουν με χόρτο αποξηραμένο ή κορδέλα υφασμάτινη.

υλικά δόση βιοτεχνίας
50 ασπράδια αυγών χτυπημένα μαρέγκα
18 κιλά μέλι θυμαρίσιο Αθανιού
10 κιλά αμύγδαλα ελαφρώς καβουρδισμένα
2 κιλά ζάχαρη
φύλλα από όστια

κάνοντας μια υποδιαίρεση με το 10 βγάζουμε

τα υλικά για τη σπιτική συνταγή
5 ασπράδια αυγών χτυπημένα για μαρέγκα
1,8 κιλό μέλι
1 κιλό αμύγδαλα
200 γραμμάρια ζάχαρη
φύλλα δεν χρειάζονται εδώ αρκεί λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη που θα απλωθεί ομοιόμορφα σε λίγο λαδόχαρτο ή σε μάρμαρο κοπής κατευθείαν


βρήκαμε και μια σπιτική συνταγή ζακυνθινή που τη χαρακτηρίζουν Ενετική είναι η εξής:
Ζακυνθινό Μαντολάτο
(Γλυκό που δε λείπει από κανένα Ζακυνθινό τραπέζι τις Απόκριες)

Υλικά

½ κιλό μέλι
4 ασπράδια αβγών
½ κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
2 σταγόνες χυμό λεμονιού
700 γρ. αμύγδαλα αμύγδαλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 φλυτζάνι (150 γρ.) φυστίκια ολόκληρα καβουρντισμένα
1 κουταλάκια κόλιαντρο τριμμένο
6 στρώσεις φύλλο κρούστας


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βράζετε τη ζάχαρη με το μισό νερό και το χυμό λεμονιού μέχρι να έχετε ένα πηχτό σιρόπι. Βράζετε το μέλι με το υπόλοιπο νερό για 5 λεπτά. Ανακατεύετε τα 2 υγρά.
Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτετε στο μίγμα των υγρών.
Τα βάζετε σε κατσαρόλα και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις βράσε προσθέτετε τα αμύγδαλα, φυστίκια, κόλιαντρο και ξύσμα ανακατεύοντας ελαφρά και συνέχεια μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Όταν το μίγμα έχει κρυώσει απλώνετε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ρίχνετε το μίγμα από πάνω. Καλύπτετε με άλλα 3 φύλλα και πιέζετε με μια ξύλινη πλάκα να συμπιεστεί.
Κόβετε το μαντολάτο σε τετράγωνα κομμάτια , τα βάζετε σε ταψί και τα ψήνετε για 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Άγγελος Σικελιανός ΆυλονΣχεδιασμός έθιμα έργα ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Αγιος Νικήτας ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ανάλυση ανακοίνωση Αποστόλης Μαυροκέφαλος απόκριες κούλουμα απόψεις ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΡΠΦΕΛΔ αρχιτεκτονική Αστεία ασφάλεια αυτοκίνητο αυτοπροστασία ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Βαλαωρίτης Βιβλίο ΒΛΥΧΟ βλυχό Γένι γενεολογία ΓΕΝΙ ΓΙΑΟΥΖΟΣ γλέντι γλυκά δίκτυο ανταλλαγής σπόρων και αγαθών Διασκέδαση διατήρηση ντόπιων σπόρων ΔΙΑΥΛΟΣ δικαιοσύνη Εγκλήματα εκδόσεις εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ελληνικότητα εξυγείανση επικαιρότητα ευζείν ζωγραφική θάλασσα ιατρικά θέματα πρόληψης ιστορία ΙΣΤΟΡΙΑ ιστοριούλες διδακτικές καïκια ΚΑΒΒΑΔΑΙΟΙ καθημερινές συνήθειες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΑ Καθημερινότητα ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ καλλιτέχνες ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΩΧΩΡΙ κερδίζοντας κινηματογράφος ΚΛΑΡΙΝΟ κοινωνία ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ κουζίνα ΚΡΗΝΕΣ Κόλπος Βλυχού Λαϊκές εκφράσεις Λευκαδίτικα μαχαίρια λευκαδίτικη κουζίνα ΛΕΥΚΑΔΑ ΛΕΥΚΑΔΑ 1800 ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ λιμάνι Οδυσσέα Λιμάνι του Οδυσσέα λογοτεχνία ΜΑΔΟΥΡΗ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ μοντελισμός μουσείο μουσική μουσική παράδοση μουσικοί ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ μπουράνο μύθοι αισώπου ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Νικόλαος Δ.Καββαδάς ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ντοκυμαντέρ ΝΥΔΡΙ οικονομία Ομηρική Ιθάκη ορθή διατροφή Πάλη για τα αυτονόητα Πέλιτη πίστη ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ παράδοση πατριδογνωσία περιβάλλον ποίηση πολιτική πολιτική αυτοπροστασία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ πολιτιστικά ΠΟΡΟΣ ποτά πριάρι ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ πρόσωπα ΡΟΤΑΡΥ-ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ σκαρί Σοφια Καλογεροπούλου στατιστικά ΣΥΒΟΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2009 ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2010 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΣΕΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 2012 Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΜΟΛ συνέντευξη συνταγές σύγχρονη αρχιτεκτονική σύγχρονη ιστορία σύλλογος Βλυχου τέκτονες-μασόνοι-ροταριανοί ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΧΙ Ταινίες τηλεόραση τοπία ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΛΗΑΡ τραγουδιστές υγεία Φάνης Καββαδάς φωτογράφοι φωτογραφίες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Χειροτεχνία

www.vlicho.blogspot.com

www.vlicho.blogspot.com

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΒΛΥΧΟΥ
κάντε κλίκ για χαρτη κόλπου